Правила в'їзду до Росії: що пропонують для чиновників і звичайних громадян

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Є безліч різноманітних варіантів, коли діють обмеження на в’їзд для своїх громадян чи громадян інших країн.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи ініціативу обмежити українцям право їздити до РФ та запровадити кримінальну відповідальність для політиків і чиновників за візити до Росії.

Світовий досвід

«Така практика поширена в багатьох країнах світу. Наприклад, діють обмеження для КНДР, для громадян Ізраїлю при в’їзді до Ірану й навпаки. Обмеження своїм указом для деяких арабських країн запровадив і Трамп», – нагадав фахівець.

Більше того, додав він, у країнах з авторитарними режимами існує свій механізм контролю.

«Наприклад, у країнах авторитарних існують виїзні візи. В Радянському Союзі також була така процедура, як виїзна віза. Зараз цього немає й, мабуть, уже ніколи не буде, але питання обмеження трафіку з РФ є актуальним», - зазначив Кулик.

Саме тому, на його думку, ініціатива СБУ щодо заборони чи обмеження несанкціонованих візитів чиновників, які є носіями державної таємниці, до РФ із побутових причин є приавильною.

Несанкціоновані візити до країни-окупанта

«Складно пояснити логіку тих людей, які обіймають посади керівників департаменту НАК «Нафтогаз», Міненерго, митної чи прикордонної служби й здійснюють візити до Москви майже щомісяця, навіть якщо це пов’язано із сімейно-побутовими питаннями», – зауважив він.

В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?Ідею запровадження візового режиму та розриву дипломатичних відносин із Росією найбільш гаряче підтримують на заході України.

Експерт наголосив, що для державних чиновників мають бути обмежені несанкціоновані візити до країни-агресора.

«Це ж стосується депутатів ВР. Хоча тут питання санкцій щодо них є складним, оскільки вони є недоторканними. Тому доведеться зробити так, щоб депутати, якщо вони є носіями державної таємниці, обґрунтовували свої візити чи участь у тих чи інших заходах», – акцентував фахівець.

Трудова міграція

За його словами, для простих громадян ситуація буде складнішою.

«Звичайно, потрібно поставити якісь перепони на шляху неконтрольованої міграції, трудової міграції. Однак, з іншого боку, потрібно розуміти, що, за різними даними, від 1,5 до 4 мільйонів українських громадян постійно проживають та працюють в РФ. Частина з них є сезонними робітниками. Їздять або будівельниками, або на північ видобувати нафту. Зараз забрати в них можливість забезпечувати сім’ї – створити негативну соціальну економічну ситуацію та напругу в суспільстві», – пояснив Кулик.

На його переконання, в цій ситуації потрібна не масова заборона, а обмеження візитів чи, можливо, якась завчасна реєстрація.

«Мають бути створені перепони, які можуть знизити трафік людей», – додав він.

Експерт уточнив, що щодо так званих «спікерів» для російських телеканалів, які озвучують фейкові новини для російського споживача, також потрібно вжити заходів.

Тотальна заборона та «сіра зона» на кордоні

Спеціаліст переконаний, що не можна діяти методом закручування гайок.

«Діяти потрібно стратегічно. Якщо ми вже оголошуємо РФ країною-окупантом, то чиновники мають обмежити свої візити туди, особливо з особистих питань», – підкреслив Кулик.

Він уточнив, що стосовно громадян має бути режим, який забезпечить контрольованість з боку держави трафіку людей через кордон із країною-агресором.

«Про заборону не має йтися, оскільки в нас не розірвані повністю дипломатичні відносини з РФ. Однак наразі може постати питання про обмеження візитів. Відповідно, скоротяться потяги, автобуси, інший трафік людей через кордон», – пояснив політолог.

За його словами, при цьому потрібно пам’ятати, що в нас є неконтрольована частина кордону на сході.

«Якби ми не обмежували трафік людей, обмежити повністю ми його не зможемо. Головне, щоб не виникло «сірої зони» та чорного ринку послуг із перетину кордону», – резюмував Віталій Кулик.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясовували, в яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: