До викраденого українця Гриба відправлять лікарів без згоди РФ – на прохання ЄСПЛ

Читать на русском
У МЗС розповіли про те, як делегація лікарів збирається потрапити до утримуваного в російському СІЗО українця Павла Гриба.

Виходячи з листа Європейського суду з прав людини Міністерство закордонних справ і Міністерство охорони здоров'я відправляють групу лікарів для обстеження викраденого в Білорусі, нині утримуваного в СІЗО Краснодара (РФ) українця Павла Гриба.

Про це «Українській правді» розповів директор консульської служби МЗС Сергій Погорельцев, повідомляє «Слово і Діло».

Він зазначив, що адвокати Гриба 6 жовтня отримали листа ЄСПЛ, в якому суд повторно просить до 16 жовтня дати висновки щодо обстеження стану здоров'я хлопця українськими лікарями.

Погорельцев розповів, що Генконсульство надіслало Росії нові звернення з вимогою допустити до затриманого медиків з України в період із 12 до 15 жовтня 2017 року.

«Враховуючи позицію Європейського суду з прав людини, Київ, не очікуючи рішення російської сторони про допуск українських лікарів до затриманого Гриба, керуючись відповідним листом ЄСПЛ, відряджає українських медиків до Російської Федерації», – підкреслив директор консульської служби МЗС.

При цьому Погорельцев сподівається, що РФ виконає прохання ЄСПЛ і дасть дозвіл на відвідування Гриба фахівцями.

Водночас він не виключає, що позитивного результату може й не бути.

«Ми передбачаємо три варіанти розвитку подій. Перший – Росія не наважиться ослухатися ЄСПЛ і надасть дозвіл на обстеження Гриба нашими лікарями. Другий – відмовить, третій – просто проігнорує наше звернення», – уточнив Погорельцев.

Він додав, що зараз МЗС і МОЗ працюють над питанням про відрядження групи лікарів до Росії 11 жовтня, й додав, що Україна оплатила Грибу послуги адвоката.

Нагадаємо, 18 вересня українські консули змогли провідати викраденого в Білорусі 19-річного хлопця, однак дозволу на обстеження українськими лікарями в Росії не дали.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: