В СБУ розповіли, як спецслужби РФ намагалися завербувати українського нелегала

Читать на русском
В СБУ розповіли про спробу ФСБ змусити шпигувати на Росію нелегального працівника з України.

Російські спецслужби намагалися погрозами змусити нелегального працівника з України збирати для них дані про кількість солдатів і техніки в прикордонних регіонах.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу СБУ.

За даними спецслужби, житель Чернігівської області нелегально працював у РФ і потрапив у поле зору спецслужб, які погрозами й тиском змусили його співпрацювати.

«Погрожуючи кримінальним переслідуванням за нелегальне працевлаштування, представники ФСБ змусили працівника повернутися в Україну й зібрати інформацію про кількість особового складу та техніки українських військових підрозділів у прикордонних із Росією районах», – відзначили в СБУ.

Також чоловік мав збирати відомості про засоби захисту кордону, розміщення військових об'єктів і конфіденційні дані про працівників правоохоронних органів.

«Після виконання завдання він мав прибути до РФ і передати інформацію своїм «кураторам», – додали в СБУ.

Повернувшись в Україну, чоловік зв'язався з представниками СБУ й дав свідчення про вербування російськими спецслужбами та поставлені перед ним завдання.

«З огляду на те, що житель Чернігівщини не виконав злочинного завдання іноземних спецслужб і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок із ними та отримане завдання, суд задовольнив клопотання органів слідства й звільнив його від кримінальної відповідальності», – підкреслили в СБУ.

При цьому у відомстві закликали українців утриматися від візитів до Росії, оскільки «факти масового вербування наших громадян російськими спецслужбами стають масовими».

СБУ викрила спробу вербування громадянина України спецслужбами РФСлужба безпеки України

Нагадаємо, 7 жовтня голова СБУ Василь Грицак розповів, що спецслужба встановила участь найманців російської ПВК «Вагнера» у війні на Донбасі.

6 жовтня в СБУ розповіли, що підготували законопроект про заборону поїздок до РФ для політиків і чиновників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: