Антикорупційний суд: що змусило Порошенка змінити думку та в чому подальша загроза

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Очевидно, що зміна позиції АП пов’язана з останнім висновком Венеційської комісії щодо двох законопроектів про антикорупційний суд.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ, юрист Роман Куйбіда, оцінюючи інформацію про те, що БПП має намір внести новий законопроект щодо створення антикорупційного суду.

«Було два законопроекти. Перший – групи народних депутатів про створення Вищого антикорупційного суду та відповідної палати в новому Верховному суді, а другий – авторства нардепа від БПП Сергія Алексєєва про створення палати в усіх судах. Венеційська комісія підтримала створення окремого антикорупційного суду та вщент розкритикувала ідею щодо створення палат», – нагадав Куйбіда.

На його переконання, зміна риторики Порошенка пов’язана саме з цим. Ба більше, наголосив він, Венеційська комісія рекомендувала саме президенту внести законопроект, який би втілював рекомендації та зауваження комісії.

«Очевидно, що такий законопроект має бути внесений. Венеційська комісія гадає, що саме президент є тою консолідуючою силою, яка може об’єднати парламент для ухвалення законопроекту», – додав він.

Антикорупційний суд в Україні: як влада саботує боротьбу з корупцієюЗаява президента щодо того, що антикорупційні суди є лише в країнах третього світу – викликала хвилю критики. Що відбувається довкола створення нового судового органу, з’ясували експерти.

Експерт підкреслив, що це радше політична рекомендація, яка не має юридичного підґрунтя.

«Законопроект, який внесли нардепи, так само можуть розглядати в парламенті, доопрацювати, винести на друге читання», – уточнив фахівець.

За його словами, в будь-якому разі для того, щоб запустити антикорупційний суд, необхідно ухвалити новий закон, який би стосувався і статусу суддів цього суду, і самого органу.

«Тому надалі дуже важливо дивитися на змістовне наповнення законопроекту. Не виключено, й у цьому є небезпека, що президент захоче зберегти наявну модель добору суддів, яка може мати маніпулятивний характер. Також не виключено, що президент може поставити головним завданням перед виконавцями створення суду, який можна контролювати. В цьому найбільша загроза», – резюмував Роман Куйбіда.

Нагадаємо, на вересневому форумі YES президент Петро Порошенко заявив, що створення антикорупційного суду може зайняти два роки, а він не має часу чекати. Зараз глава держави зазначає, що країна потребує окремої суддівської антикорупційної вертикалі в складі антикорупційного суду.

Детальний перелік обіцянок та рівень відповідальності президента України Петра Порошенка доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: