Антикорупційний суд в Україні: як влада саботує боротьбу з корупцією

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Ще в червні 2016 року передбачалося створення антикорупційного суду. Тоді була серйозна дискусія в межах конституційних змін, чому має бути окремий орган. Це було пов’язано з визнанням всієї судової системи корумпованою й такою, що потребує оновлення судового корпусу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що на створення антикорупційного суду немає часу, й критичну оцінку цієї позиції з боку екс-держсекретаря США.

«З метою подолання корупції пропонувався новий орган, який мав бути кінцевою ланкою. Дуже великий ризик, якщо створювати орган у межах наявних судів, що просто не буде в результаті того незалежного заключного органу, який би безпосередньо ухвалював рішення в корупційних справах. Ця позиція була начебто сприйнята», – зазначила Кириченко.

«Передбачався антикорупційний суд, але великим недоліком було те, що саме створення відкладалося шляхом запису такого положення: має бути окремий закон про антикорупційний суд», – додала вона.

Експерт уточнила, що минуло багато часу, але ніхто, крім громадськості, не створив проект закону про антикорупційний суд, а натомість почали говорити про палату.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Створення антикорупційної палати замість суду – це пряма ознака відкату судової реформи в частині боротьби з корупцією», – підкреслила фахівець.

На її переконання, створення палати є неприйнятним.

«Має бути окремий орган, з нуля набір, тому що критерії та вимоги для антикорупційних суддів дещо інакші. Має бути іноземний елемент, досвід у роботі з антикорупційними справами в інших країнах», – пояснила Кириченко.

Експерт зауважила, що аргумент про те, що на створення органу немає часу, є неправдивим, оскільки вже минув понад рік, але ніхто нічого не зробив, щоб процес пішов.

«Все виглядає як відкат антикорупційної реформи. Створення такого незалежного органу для чинної влади не є пріоритетом», – резюмувала Юлія Кириченко.

Нагадаємо, ще минулого року міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в Україні планують створити Вищий антикорупційний суд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: