Генсек Ради Європи прокоментував український закон про освіту

Читать на русском
Генеральний секретар Ради Європи Ягланд наголосив на важливості володіння нацменшинами офіційними мовами тих країн, де вони проживають.

Підписання президентом Петром Порошенком нового закону про освіту створює в Україні найменш сприятливі умови для того, щоб національні меншини навчалися своєю рідною мовою.

Про це йдеться в статті генерального секретаря Ради Європи Торбйорна Ягланда, яку він присвятив мовній проблему в Європі та Україні зокрема, передає «Слово і Діло».

У мовних лещатах: чому європейці злякалися українського закону «Про освіту»Закон «Про освіту» не на жарт стурбував уряди європейських країн-партнерів України. Чим це загрожує та як знайти спільну мову, не жертвуючи власними національними інтересами, розбирався політолог Олександр Радчук.

Такими діями, йдеться в матеріалі, глава держави «стає на тонку межу». Водночас Ягланд привітав ініціативу Порошенка щодо надання тексту закону для вивчення Раді Європи.

Уряди європейських країн, стверджує генсек, стурбовані перспективами, які з'являються майже в 400 тисяч студентів в Україні, які навчаються та розмовляють мовами нацменшин.

«Я не сумніваюся, що це питання буде головним для парламентарів наступного тижня, коли президент Порошенко звернеться до Парламентської асамблеї Ради Європи», – вважає Ягланд.

Генсек зазначає, що сьогодні майже кожен сьомий європеєць належить до мовної або національної меншини. Тому уряди країн мають забезпечувати повне виконання мовних прав цих людей.

«Звичайно, меншини в Європі мають вільно говорити офіційною мовою своєї держави. Це життєво важливо для їх повної участі в житті суспільства та держава має впроваджувати всі засоби, необхідні для їх навчання», – йдеться в статті.

Нагадаємо, 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту, який був розкритикований міжнародними партнерами через можливе обмеження прав національних меншин.

Як відомо, сьогодні міністр освіти Лілія Гриневич у Страсбурзі проводить зустріч з експертами Ради Європи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: