Білецький уже півтора року «звільняє» голову Запорізької ОДА

Читать на русском
Народний депутат погрожував відправити у відставку голову Запорізької ОДА ще навесні 2016 року, але той і досі на посаді.
Андрій БілецькийФото з відкритих джерел

Минуло вже півтора року від моменту, коли народний депутат Андрій Білецький пообіцяв знайти законні механізми для звільнення з посади голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля, проте останній і досі на посаді.

Конфлікт між депутатом і чиновником стався в травні 2016 року, і вже буквально за два тижні після призначення Бриля Білецький публічно заявив, що звертатиметься до президента з вимогою його звільнити, а якщо Петро Порошенко його не почує, то він знайде механізми, щоб відправити главу ОДА у відставку, нагадує «Слово і Діло».

Суперечка виникла після того, як Бриль заборонив корпусу «Азов» провести смолоскипну ходу на честь дворіччя заснування. Приводом для обурення Білецького, зокрема, став тоді виступ Бриля на зібранні ЗОДА на початку травня 2016 року, на якому голова області натякнув, що хода «Азова» в контексті ситуації в області є недоречною.

«У нас була дуже недобра заявка щодо Бердянська, яку ми сьогодні із силовиками будемо відпрацьовувати. І полк «Азов» хоче 500 осіб із технікою – святкувати. Я вважаю, що це не той час, щоб робити смолоскипну ходу в нічний час. Щоб нас ЗМІ сусідських країн, недружніх, потім характеризували так. Тому ми висловили своє різке «проти». Ми бачимо, що суспільство намагаються розхитати, Служба безпеки України не за поодинокими фактами має докази, що це все фінансується з Російської Федерації», – сказав тоді Бриль.

В «Азові» заяву чиновника сприйняли на власний рахунок, тож обіцянка Білецького була пов’язана саме з цим.

Обшуки в Запорізькій ОДА: НАБУ перевіряє одного з фігурантівПрацівники Антикорупційного бюро перевіряють родича одного з радників губернатора Запорізької області у справі про незаконне виділення землі.

Попри те, що адміністрацією Бриля неодноразово цікавились правоохоронці (у лютому 2017 року Генпрокуратура відкрила проти нього кримінальне провадження, а в березні обшуки в ЗОДА проводило НАБУ), до відставки голови області це не призвело. Пізніше з’ясувалося, що електронну декларацію, відсутністю якої зацікавилася ГПУ, Бриль не подав як колишній працівник СБУ. Що ж до антикорупційного бюро, то його активність була спрямована перш за все на службових осіб Держгеокадастру в Запорізькій області. Коментуючи обшуки, Бриль зауважив, що ця справа могла бути ініційована одним із його давніх опонентів, народним депутатом України. Проте навряд чи чиновник мав на увазі Білецького: конфлікт, пов’язаний із функціонуванням Держгеокадастру, в Бриля був із Вадимом Кривохатьком – нардепом від «Блоку Петра Порошенка».

Станом на 10 жовтня Бриль продовжує обіймати посаду голови Запорізької ОДА, а про зусилля Білецького щодо відправки його у відставку порталу нічого не відомо. Ця обіцянка отримує статус «не виконано».

Загалом у досьє лідера «Азова» 22 обіцянки, 5 із них виконані. Цікаво, що у відсотковому співвідношенні Білецький має 23% реалізованих зобов’язань, а Бриль – 48%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: