Статус «проблемний» та продаж активів: що відбувається в ПриватБанку

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Буковель і літаки МАУ Приват має продати, щодо студії «1+1» є застереження. Насправді, всі непрофільні активи мають бути продані.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, оцінюючи заяву НБУ про те, що ПриватБанк зобов’язаний продати непрофільні активи.

«По-перше, банк має максимально звільнитися від активів, які не приносять прибутку. По-друге, потрібно отримати чисті гроші для своєї діяльності, в тому числі для промивання резервів. Тому продаж усіх непрофільних активів, безперечно, є нормальною й зрозумілою вимогою, яка має бути у регулятора до власника ПриватБанку, тобто держави», – пояснив Кушнірук.

За його словами, важливо розуміти різницю: НБУ виступає регулятором банківського сектора, а Приват належить Мінфіну.

«Тому для ПриватБанку регулятор встановлює статус «проблемний». Одна з вимог – це максимальне скорочення видатків і ліквідація всіх непрофільних активів. У цьому суть, це загальна вимога. Річ абсолютно не в тому, що це ПриватБанк Коломойського», – уточнив економіст.

Обшуки НАБУ в ПриватБанку: куди поділися мільярди гривеньЖурналіст «Слова і Діла» Олег Новіков розповів, із чим були пов'язані обшуки місячної давності в головному офісі ПриватБанку.

Як зазначив фахівець, статус «проблемний» кардинально нічого не змінює.

«Особливо це нічим не відрізнятиметься. Питання непрофільних активів – це питання акціонерів. Статус «проблемний» потребує скорочення видатків. Звичайні громадяни жодним чином цього на собі не відчують. Вже всі сповна заплатили за те, що Коломойський витягнув звідти гроші», – резюмував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, в НБУ заявили про початок примусового стягнення боргів Коломойського та Боголюбова, оскільки перемовини не принесли жодних результатів. Як відомо, загальна сума заборгованості перед регулятором становить понад 12 мільярдів гривень.

Своєю чергою, колишній власник банку Ігор Коломойський подав нові позови проти НБУ.

Докладніше про те, куди поділися мільярди з ПриватБанку, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: