Нарахування субсидій: що змінили та в чому основна проблема

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Кількість субсидіантів збільшуватися вже не може. Субсидії призначені всім, хто хотів. Крім того, змінюються умови, тому певна частина громадян уже не будуть отримувати субсидії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи процес нарахування субсидій.

«Важливими є зміни в тій частині, що раніше виплати надавалися на основі витрат та доходів за рік, а зараз призначатимуться, зважаючи на півроку. Нарахування мають бути більш реалістичними. Адже минулого року людина могла заробляти одні суми, а за рік – зовсім інші. Орієнтуватися на доходи минулого року не зовсім доречно», – зазначив Павлюк.

Експерт акцентував, що зараз субсидії надаватимуться, орієнтуючись на поточні доходи. Він припустив, що це має бути достовірніша та реалістичніша цифра.

«Головною проблемою нашої фінансової ситуації із субсидіями є те, що спільні протоколи підписуються за фактом надання комунальних послуг на рівні соцбезу в містах, областях, а потім піднімаються далі. Весь цей цикл займає від двох місяців. Тобто великий розрив між фактом надання послуги та її оплатою. Якщо зараз, наприклад, у листопаді люди отримають послуги, то оплата за субсидіантів з’явиться за два місяці», – пояснив фахівець.

Нарахування субсидій: які правила діятимуть під час опалювального сезону 2017/2018Схематично зобразили для вас все, що потрібно знати про нарахування субсидій на прийдешній опалювальний сезон.

За його словами, з розрахунками щодо субсидіантів держава відстає приблизно на 2 місяці.

«Таким чином, кожного року жовтень-листопад переходить в оплату наступного року. Тобто два місяці виходять до бюджету наступного року. Так накопичуються борги. Це тягнеться з 2014 року. Гроші нібито є, а за фактом – немає», – додав експерт.

Фахівець підкреслив, що з боргами ситуація дуже складна.

«В бюджеті цього року виділено 47 мільярдів гривень, а потім додано ще 14 мільярдів. Станом на вересень за спільними протоколами ці гроші вже були розписані. Ще мають прийти протоколи за вересень-жовтень. Грошей уже не буде. Цього року на субсидії бракує приблизно 20 мільярдів гривень. Бюджету цього року Україні реально не вистачить», – резюмував Святослав Павлюк.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, які правила нарахування субсидій діятимуть під час опалювального сезону 2017/2018.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: