Опалювальний сезон 2017/2018: чи готова Україна до зими та в чому ризики

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Заяви цілком зрозумілі з політичної точки зору. Прем'єр зобов’язаний проговорювати такі тези, але вони певною мірою оптимістичні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що Україна на 100% готова до опалювального сезону.

«Ситуація з вугіллям не дуже хороша. Запаси скоротилися на 1,6% – до 531,7 тисячі тонн, цього мало. В 90-х узагалі вважалося, що потрібно мати близько 2 мільйонів тонн, а в хороші часи – близько 3-4 мільйонів тонн. Це, звичайно, поки не означає, що на зиму запасів не вистачить. Якщо надалі буде нормальне постачання, то форс-мажорів не буде», – наголосив Дяченко.

Щодо запасів газу, то їх близько 16,5 мільярдів кубів, а це на мільярд більше порівняно з минулим роком, уточнив експерт.

Енергетик додав, що обов’язково потрібно враховувати ще 4 мільярди кубів, оскільки це буферний газ.

«Прийнятні запаси для середньої температури. Однак невідомо, якою буде зима. Якщо суворішою, ніж минулого року, то цих запасів може не вистачити. Якщо аномальних холодів не буде, то приблизно з такими ж запасами ми більшість зим проходили нормально», – пояснив експерт.

На його переконання, станом на сьогодні ризиків зриву, відключень чи кризи немає.

«Лише в разі аномально холодної зими», – припустив Сергій Дяченко.

Підготовка до опалювального сезону 2017/2018 у цифрах і фактахВ уряді запевняють про готовність до опалювального сезону. «Слово і Діло» показує, скільки накопичено енергоресурсів і у що вони стали державі.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко наголосив, що спочивати на лаврах поки точно зарано, оскільки обсяги вугілля мають бути більшими, ніж 600 тисяч тонн, а інфраструктура в Україні не дозволяє здійснити такі поставки швидко.

«Поставки триватимуть поступово та в опалювальний сезон. Не можна 600 тисяч тонн завезти протягом тижня, тому що в нас немає такої інфраструктури. Крім того, потрібно збільшити обсяги вугілля газової групи. Передумов для зриву опалювального сезону поки немає, але все залежатиме від того, якими темпами закуповуватиметься вугілля за імпортом та нарощуватиметься видобуток вугілля газової групи», – зазначив він.

Нагадаємо, ще навесні прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що проблем з опалювальним сезоном 2017/2018 в Україні не буде.

Що було зроблено та якою є готовність до нового опалювального сезону, можна дізнатися з інфографіки «Слова і Діла».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: