Розкол в «Опоблоці»: що відбувається всередині фракції та до чого готується Новинський

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Всередині фракція є дві основні групи – Фірташа-Льовочкіна та Ахметова. Цей розкол був давно й залишається зараз. Свого часу їх об’єднав гарний бренд «Опозиційного блоку», який давав можливість на виборах набрати більш ніж 10%, акумулювати частину південних та східних областей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи ситуацію в «Опоблоці» та заяву нардепа Вадима Новинського про створення опозиційної платформи всередині фракції.

«Розкол існував давно, а поглибився, коли почалася більш активна комунікація Ахметова з президентом. Очевидно, зіграли роль спільний бізнес, домовленості, й у підсумку була знайдена спільна мова. Відповідно, «Опоблок» неодноразово підставляв плече, коли йшлося про законопроекти з Банкової», – констатував Петренко.

За його словами, група Фірташа-Льовочкіна має інше бачення й орієнтована на позачергові вибори.

«Імовірно, є образа за те, що Фірташ фактично сприяв перемозі Порошенка в першому турі, але в підсумку вони не отримали того, на що сподівалися. Крім того, є переслідування Льовочкіна з боку коаліціантів, щоб забрати телеканал», – продовжив політолог.

Хто і як голосував за судову реформуРада у вівторок ухвалила судову реформу. Як це було – просто й доступно показано на інфографіці «Слова і Діла».

На його думку, голосування за судову реформу стало останньою краплею.

«Не виключено, що консолідація пов’язана з нормою, яка давала можливість закрити кримінальні справи в перші два місяці після оголошення підозри. Можливо, деякі депутати голосували під цю норму», – припустив він.

Експерт зазначив, що в будь-якому разі розкол був, а зараз набуває дедалі більшої окресленості.

Щодо ініціативи Новинського, то логіки в тому, щоб створювати опозиціну платформу всередині «Опоблоку» немає, але не виключено, що може відбутися спроба створення нової окремої політичної сили, додав політолог.

«Велике поле для діяльності – південні та східні області. Є електорат, за який боротимуться «За життя», «Основа», частково «Наш край». Тому створення ще однієї сили, що гратиме на цьому полі, є цілком можливим. Тим більше є інформаційний привід», – пояснив Петренко.

«Потенціал нової сили акумулювати втрачений чи окреслений електорат Партії регіонів залишається, незважаючи на те, що вже є кілька політсил, які хочуть опиратися на цей сегмент», – резюмував Ігор Петренко.

Як відомо, 20 із 43 нардепів «Опоблоку» підтримали судову реформу. У фракції вважають це «демократичним процесом», а тим часом Михайло Добкін уже заявив про вихід із партії.

Детальніше про голосування нардепів – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: