Вони знову це зробили: частина «Опоблоку» другий день голосує всупереч озвученим раніше позиціям

Читать на русском
Попри обіцянку не голосувати за міжнародні угоди, поки в Раді не з’явиться день опозиції, Опоблок проголосував за ратифікацію угоди з Хорватією.
Ігор ШурмаФото з відкритих джерел

Верховна Рада України сьогодні, 4 жовтня, ратифікувала українсько-хорватську міжурядову угоду про сприяння та захист інвестицій. Участь у голосуванні взяли й депутати від «Опозиційного блоку», хоча раніше один із нардепів фракції Ігор Шурма обіцяв, що він і політична сила не голосуватимуть за ратифікацію міжнародних угод доти, доки в парламенті не з’явиться «день опозиції».

Запровадити в календарі пленарних засідань день, протягом якого Рада розглядала б виключно законопроекти, ініційовані депутатами від опозиції, Шурма вимагав 7 червня. В іншому разі, нагадує «Слово і Діло», він та «Опозиційний блок» зобов’язувалися не голосувати за жодні міжнародні угоди, що вимагають ратифікації парламенту.

«Ми вимагаємо, щоб середа була визначена як день опозиції. Ми вимагаємо, щоб у цей день парламент розглядав законопроекти, ініціаторами яких виступили опозиційні сили … Доти, доки ми цього не доб’ємося, ми не братимемо участі в ратифікації міжнародних документів. У нас немає іншої можливості домоглися реалізації своїх прав. І таким чином ми намагаємося привернути увагу міжнародної спільноти. Коаліція хоче жити за європейськими законами, але там права опозиції чітко прописані», – заявив тоді він у сесійній залі.

Однак сьогодні, 4 жовтня, під час голосування за ратифікацію угоди з Хорватією, 8 депутатів від «Опоблоку», серед яких був і сам Шурма, віддали голоси за це рішення.

Відзначимо, що до жовтня 2010 року у Верховній Раді діяла норма про «день опозиції», але її скасувала тодішня парламентська більшість. Основу тієї більшості, якщо вже хтось забув, складала Партія регіонів, члени якої згодом склали кістяк «Опозиційного блоку».

Хто і як голосував за судову реформуРада у вівторок ухвалила судову реформу. Як це було – просто й доступно показано на інфографіці «Слова і Діла».

Наразі в Раді так і не існує окремого дня для голосування за законопроекти опозиції, тож факт голосування Шурмою та 7 його колегами з фракції за ратифікацію угоди з Хорватією «Слово і Діло» інтерпретує як невиконання обіцянки. Загалом народний депутат дав 27 обіцянок, з яких поки виконав лише 2.

Принагідно скажемо кілька слів про українсько-хорватські відносини. Попри те, що Рада ратифікувала міжурядову угоду про взаємний захист інвестицій, особи, що уповноважена займатися захистом українських інтересів у Хорватії, тобто посла, Україна не може призначити вже 8 місяців. Подбати про це питання обіцяв народний депутат від БПП Вадим Денисенко, але так і не спромігся цього зробити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: