У МЗС розповіли, як Україна ставиться до референдуму в Каталонії

Читать на русском
У Міністерстві закордонних справ озвучили офіційну позицію України щодо референдуму в Каталонії.

Україна вважає нелегітимним референдум про незалежність Каталонії, оскільки він був заборонений Конституційним судом країни.

Про це йдеться у відповіді речниці МЗС Мар'яни Беци на запит агентства «Інтерфакс-Україна», повідомляє «Слово і Діло».

«Україна вважає нелегітимним проведений каталонської владою 1 жовтня 2017 року референдум, який був заборонений Конституційним судом Іспанії за його невідповідність Конституції держави», – розповіла вона.

При цьому речниця МЗС зазначила, що Україна підтримує готовність Іспанії до діалогу з парламентськими політсилами для відновлення правопорядку й стабільності в рамках Конституції країни.

Результати референдуму в Каталонії: чи відокремиться Барселона від ІспаніїЖителі іспанського регіону можуть спокійно заявляти, що «Каталонія годує Іспанію» і навіть довести це на цифрах, на відміну від Донбасу.

«Переконані, що Іспанія як одна з лідерів демократії в світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які свого часу зумовили мирний перехід від диктатури до демократії й згодом – до членства в НАТО та ЄС, буде демократичним способом вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичного життя», – додала Беца.

Вона підкреслила, що Україна виступає за безумовну повагу суверенітету й територіальної цілісності всіх держав у межах міжнародно визнаних кордонів і за дотримання країнами основоположних принципів і норм міжнародного права.

3 жовтня, через два дні після проведення референдуму про незалежність, у Каталонії стартував усезагальний страйк.

2 жовтня голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що регіон прагне не «травматичного розриву», а «нового розуміння», й запропонував центральному уряду переговори під егідою Євросоюзу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: