В ЄС повідомили про долю Каталонії після виходу зі складу Іспанії

Читать на русском
У Єврокомісії нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

У Єврокомісії нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

Про це заявив представник Єврокомісії Маргарітіс Схінас на щоденному брифінгу в Брюсселі 2 жовтня, передає «Слово і Діло».

«Ми вже повторювали позицію, якої дотримується Комісія, так само, як і її попередники, що такі референдуми мають бути організовані відповідно до Конституції Іспанії. І це означає, що територія, яка виходить (зі складу Іспанії – ред.), опиниться за межами ЄС», – сказав він.

Влада Каталонії хоче ухвалити рішення про незалежність в односторонньому порядкуЗаступник голови уряду Каталонії Оріол Жункерас заявив, що каталонський парламент буде в односторонньому порядку приймати рішення про незалежність.

«Однак, не вдаючись у питання легальності цієї ситуації, Єврокомісія вірить, що зараз час для єдності та стабільності, а не для розділеності й роздробленості», – додав Схінас.

Нагадаємо, в Єврокомісії заявили, що згідно з Конституцією Іспанії, референдум в Каталонії є незаконним. В Єврокомісії закликали уряд Іспанії та уряд Каталонії перейти від конфронтації до діалогу, зазначивши, що насильство не вирішить ситуацію.

«Ми закликаємо всіх учасників, яких це стосується, дуже швидко перейти від конфронтації до діалогу. Насильство ніколи не зможе бути інструментом у політиці. Ми довіряємо лідерству прем'єр-міністра Маріано Рахоя, щоб урегулювати цей складний процес із повною повагою до іспанської Конституції та фундаментальних прав громадян», – заявив Схінас.

Раніше повідомлялося, що влада Каталонії хоче ухвалити рішення про незалежність в односторонньому порядку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: