Референдум у Каталонії: хроніка боротьби за незалежність

Читать на русском

Історія каталонського референдуму про незалежність налічує вже більше трьох сотень років, коли в 1714 році Барселона була захоплена іспанськими військами і все Каталонсько-Арагонське королівство втратило свою політичну і юридичну незалежність.

Наступна спроба повернути незалежність в Каталонії сталась через понад 150 років, коли спроба каталонців вийти зі складу Іспанії була зупинена шляхом переговорів, а рівно через 60 років ще одна спроба відбулася за часів диктатури Франко і була придушена силою.

Автономію в складі іспанської держави регіон отримав в 1979 році, а до 2006-го каталонці здобули нову ступінь незалежності від центру – фінансову автономію.

Недавні події стали реальністю після того, як в листопаді 2012-го в місцевий парламент пройшла переважна більшість депутатів, які виступають за повну незалежність від Іспанії, і вже в січні 2013 року парламент проголосив декларацію про державний суверенітет «в складі Іспанії».

Результати референдуму в Каталонії: чи відокремиться Барселона від ІспаніїЖителі іспанського регіону можуть спокійно заявляти, що «Каталонія годує Іспанію» і навіть довести це на цифрах, на відміну від Донбасу.

У тому ж 2013-му, місцевий уряд призначив референдум про самовизначення Каталонії, який в результаті був заборонений парламентом Іспанії та конституційним судом країни. Замість нього в листопаді 2014-го провели опитування про політичне майбутнє регіону, на якому переважна більшість жителів Каталонії висловилися за незалежність – в опитуванні взяли участь 2,25 мільйона каталонців, причому 81% підтримав ідею повної незалежності.

У жовтні 2015 року владній коаліції в парламенті Каталонії вдалося «протягти» проект парламентської резолюції про незалежність, який підтримали 73 депутати, коли проти проголосували 62.

Ситуація отримала новий поштовх на початку вересня нинішнього року, коли парламент Каталонії схвалив референдум з питання незалежності і призначив його на 1 жовтня. Жорстка реакція центральної влади Іспанії включала в себе обіцянки подати в суд на уряд Каталонії, перекривання кисню регіону у вигляді позбавлення контролю над фінансуванням, вилучення урн для голосування і закриття дільниць тільки підлили масла у вогонь і після зіткнень з поліцією на референдум прийшло значно більше людей, ніж очікувалося спочатку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: