Чого чекати від Кабміну, Ради та місцевої влади в жовтні?

Читать на русском

Наші аналітики відібрали головні обіцянки урядовців, депутатів і представників місцевої влади, які вони погрожували виконати в жовтні.

Далеко не дуже веселими виглядають перспективи обіцянок прем'єра Володимира Гройсмана та віце-прем'єра Павла Розенка: реформу пенсійної системи зі збільшенням виплат і «осучасненням» в Кабміні почали обіцяти ще минулого року, навіть назвавши конкретну дату – 1 жовтня. Зважаючи на те, що ВР весь минулий тиждень із нульовим результатом розглядала тисячі поправок до законопроекту про пенсійну реформу, з цією обіцянкою уряд у терміни не вкладається, тому Розенко поспішив запевнити, що після ухвалення закону Кабмін просто перерахує пенсії заднім числом.

У липні депутат від БПП Андрій Антонищак погрожував подавати зміни до законодавства про календарний план сесії ВР, якщо парламент не встигне проголосувати пенсійний законопроект до 1 жовтня: нардепи надали йому можливість виконати цю свою обіцянку – до понеділка, 2 жовтня, закон точно не ухвалять.

Наші аналітики відслідковують долю свіжої обіцянки депутата від «Опоблоку» Вадима Новинського, який погрожував, що вся фракція звернеться до Конституційного суду, якщо президент підпише новий закон «Про освіту».

Також на контролі залишається обіцянка депутата від БПП Олександра Третьякова домагатися створення в країні Міністерства у справах ветеранів, причому він озвучив досить конкретні терміни – вересень-жовтень. За словами нардепа, нове відомство усуне хаос у сфері соціального захисту ветеранів, причому підтримкою президента, міністра оборони та фракції вони вже заручилися, тому справа за рішенням Кабміну.

Депутат від «Батьківщини» Олена Шкрум обіцяла, що українська делегація бойкотуватиме й закликатиме до бойкоту інші парламенти Асамблеї міжпарламентського союзу, яка має пройти в середині жовтня в російському Санкт-Петербурзі. Оскільки рішення не їхати не потребує великих організаційних зусиль, наших аналітиків цікавить більше друга частина обіцянки Шкрум – про заклики до бойкоту іншими делегаціями.

Ми продовжуємо спостерігати й за обіцянкою позафракційного «свободівця» Михайла Головка, який запевняв, що з осені представники «Свободи» в парламенті блокуватимуть трибуну проти підвищення тарифів на газ. З огляду на те, що уряд неодноразово запевняв, що ціна на газ підніматися не буде, не факт, що в Головка з'явиться можливість на ділі довести свої слова.

Також у жовтні підходить термін перевірки обіцянок органів місцевої влади. Так, для Львова та області все ще дуже актуальна обіцянка губернатора Олега Синютки, який на початку липня запевняв, що через три місяці в області запустять експериментальний завод із переробки сміття з піролізною установкою.

Напередодні нового опалювального сезону ми стежимо за долею відповідних обіцянок мерів. У жовтні з'ясується, чи дотримали свого слова мери Києва і Сум Віталій Кличко та Олександр Лисенко. Перший запевняв, що ремонт тепломереж на проспекті Соборності завершать на початку місяця, а другий обіцяв перевірити фірми, які займаються підготовкою додому до опалювального сезону.

За губернатором Миколаївської області Олексієм Савченком залишається обіцянка розпочати опалювальний сезон в області без проблем, на відміну від минулого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: