Результатів – нуль. Що Рада напрацювала за тиждень

Читать на русском
Весь тиждень депутати Верховної Ради намагалися осилити поправки до закону про судову реформу, але жодної не ухвалили.
фото: Олена Монова/Facebook

На початку пленарного тижня лідери парламентських фракцій і груп згадували в своїх виступах на Погоджувальній раді цілих три реформи, які має розглянути парламент. Однак ефективність роботи ВР цього тижня перевершила навіть найсміливіші очікування – до вихідних депутати навіть не подужали всі поправки до законопроекту про судову реформу.

Ще відразу після Погоджувальної ради спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що три основних реформи, які депутати мали розглянути цього тижня, містять «безпрецедентну кількість правок», але висловив надію, що ВР за тиждень встигне розглянути 4383 поправки до закону про судову реформу й проголосує його.

Потім за задумом спікера депутати мали взятися за пенсійну реформу, яка значиться в списку вимог МВФ, а до законопроекту пропонується внести 2151 правку. При цьому прем'єр Володимир Гройсман закликав політиків поквапитися з розглядом документа, щоб на 1 жовтня Рада встигла ухвалити закон.

Світлим сподіванням голови парламенту не судилося виправдатися: за робочий тиждень депутати встигли розглянути лише близько 3500 поправок, більшість яких вийшла з-під пера нардепів «Батьківщини».

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко заявила, що «Батьківщина» ніколи не підтримає запропоновану судову реформуСказано 30 травня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Зазначимо, що Юлія Тимошенко ще на Погоджувальній раді заявила, що її фракція виступає проти судової реформи.

Бурхлива робота Ради позначилася на сайті органу влади, де результати голосувань щодо поправок зазначені на 35 сторінках ресурсу, що зовсім свідчить про старанні зусилля народних обранців – жодне рішення не було ухвалене.

Як правило, висловити своє ставлення до поправки натисканням кнопки знаходили в собі сили не більше сотні депутатів, ще від 200 до 300 нардепів не брали участі в голосуваннях з причини своєї відсутності в залі.

При цьому Парубій 19 вересня пропонував депутатам затриматися довше, щоб розглянути максимально можливу кількість поправок, проте ця його ініціатива не знайшла серед них підтримки – «за» лише 179 депутатів. Аналогічну пропозицію Парубій вносив 21 вересня, але й тоді після трьох спроб ледь набралося 212 голосів за продовження роботи.

Суворі трудові будні парламенту в п'ятницю, 22 вересня, трохи розбавила презентація головою Мінфіну Олександром Данилюком проекту бюджету-2018, голосування за який найближчим часом не очікується.

У підсумку Верховна Рада за тиждень своєї роботи не зробила абсолютно нічого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: