Медреформа: у МОЗ назвали гарантований пакет безкоштовних медпослуг

Читать на русском
З'явився перелік послуг, які МОЗ включив до гарантованого пакету первинної медичної допомоги.

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило перелік послуг, які входять до гарантованого пакету первинної медичної допомоги, передбаченого медреформою.

Про це йдеться на сторінці МОЗ у Facebook, передає «Слово і Діло».

«Сімейний лікар: спостерігає за станом здоров'я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностує та лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани; супроводжує пацієнтів із хронічними захворюваннями; надає невідкладну допомогу; направляє пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги; проводить профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів із груп ризику; надає консультації», – йдеться в повідомленні.

Також сімейний лікар може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт для лікування больового синдрому на наркотичні засоби, психотропні речовини. Крім того, сімейний лікар призначає ліки та виписує рецепти, а також оформлює довідки й лікарняні листки.

До гарантованого пакету безкоштовної первинної медичної допомоги належить також перелік медичних досліджень:

– гематологічні дослідження (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, біохімічні та імунохімічні дослідження сироватки крові, глюкоза крові, загальний холестерин);

– загальний аналіз сечі;

– інструментальні методи дослідження (електрокардіограма в стані спокою);

– мікроскопія харкотиння;

– швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Раніше в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що з 2020 року Україна переходить на абсолютно нову систему сплати медичних послуг.

З 20 вересня лікарі первинної ланки можуть реєструватися в системі eHealth та реєструвати своїх пацієнтів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: