В Україні тестують систему охорони здоров'я eHealth

Читать на русском
З 20 вересня лікарі первинної ланки зможуть реєструватися в системі й реєструвати декларації своїх пацієнтів.

З 20 вересня лікарі первинної ланки зможуть реєструватися в системі eHealth та реєструвати своїх пацієнтів.

Про це повідомляє офіційний сайт проекту, передає «Слово і Діло».

Цей етап розвитку eHealth дозволить впровадити перший із кроків реформи фінансування медицини – принцип «гроші йдуть за пацієнтом».

Платити з власної кишені: які київські медустанови перейшли на платну медицинуЗ 1 вересня пацієнтам доведеться платити за операції зі своєї кишені або через страхові компанії.

Система eHealth працюватиме в тестовому режимі до квітня 2018 року. Протягом цього періоду реєстрація в eHealth відбуватиметься на добровільних засадах. Згідно із законопроектами №6327 і №6604, які очікують ухвалення у Верховній Раді вже найближчим часом, з 1 серпня 2018 року оплата послуг лікарів здійснюватиметься відповідно до кількості декларацій, зареєстрованих у системі.

Цей інструмент стане основою для нової моделі фінансування медичних установ в Україні й першим торкнеться установ первинної ланки медичного обслуговування. Крім реєстрації лікарів і декларацій пацієнтів, система eHealth уже протягом цієї осені запропонує лікарям первинної ланки електронний інструмент підтримки програми «Доступні ліки», а згодом – інші кроки до створення єдиної електронної медичної карти кожного українця. Також у майбутньому деперсоніфіковані дані із системи можуть дозволити прогнозувати поширення захворювань.

Розробка системи eHealth відбувається за рахунок програм технічної допомоги міжнародних дорнорськіх організацій, до числа яких належать United States Agency for International Development (USAID), Expert Deployment for Governance and Economic Growth (EDGE), Глобальний Фонд і Світовий банк.

Раніше Петро Порошенко розповів про програму реформ сільської медицини.

Нагадаємо, в МОЗ розповіли, коли українці почнуть оплачувати медичні послуги по-новому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: