Підсумки навчань «Захід-2017»: на що здатна російська армія та чого побоюються в Білорусі

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У Мінську оголосили про завершення спільних російсько-білоруських навчань «Захід-2017». Побоювання, що навчання можуть стати прикриттям для нападу, не справдилися. Зате зараз можна зробити висновки про те, на що здатна російська армія.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Навчання «Захід-2017». Які висновки необхідно зробити» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Безпрецедентний масштаб цих маневрів викликав побоювання з приводу того, що РФ використовує вчення в своїх агресивних планах. Була загроза, що російські війська не підуть із території Білорусі. Побоювалися, що навчання – це підготовка для нападу на країни Балтії та Україну, але в підсумку видно, що всі погрози були перебільшенням», – констатував Попович.

Він нагадав, що за даними Міноборони Білорусі, всі російські військові до 30 вересня мають залишити територію держави.

На думку експерта, легенда навчань дозволяє припустити, що в Білорусі вивчили українські уроки й всерйоз ставляться до проблеми сепаратизму.

«Організатори військових маневрів придумали три віртуальних держави – Лубенію, Весбарію та Вейшнорію. За задумом навчань, Лубенія та Весбарія розташовані на території Польщі, Литви та Латвії, а Вейшнорія – на північному заході Білорусі. Вони нібито ведуть бойові дії проти державного союзу Росії та Білорусі», – розповів експерт.

Фахівець звернув увагу на те, що територія так званої Лубенії на штабних картах накладалася на Сувалкський «коридор» до Калінінградської області.

«Примітно, що «жителі» віртуальної Вейшнорії тією чи іншою мірою незадоволені нинішнім режимом Лукашенка. На північному заході Білорусі проживають переважно етнічні поляки й католики, хоча в реальності їхні політичні розбіжності з рештою населення Білорусі не такі вже й критичні», – пояснив Попович.

На його думку, під час навчань з боку РФ була низка інцидентів, які говорять про те, що в російській армії не все так добре.

Україна підготувала відповідь на навчання РФ «Захід-2017»У Генштабі України готуються до різних сценаріїв у зв'язку з навчаннями РФ «Захід-2017». У зв'язку з цим зважилися на заходи в сторону Росії.

«На самому початку навчань при посадці на аеродромі в Калузькій області викотився зі смуги й зазнав аварії надзвуковий ракетоносець-бомбардувальник Ту-22М3. Потім у Воронезькій області розбився навчально-бойовий літак Як-130, екіпаж якого не постраждав, а в Ленінградській області вертоліт Ка-52 дав мимовільний залп некерованими ракетами по глядачах на землі. В результаті постраждали три людини», – нагадав журналіст.

Він уточнив, що ці інциденти є яскравим прикладом того, що армія Росії потребує переозброєння.

За словами експерта, в складі ЗС РФ є досить багато старої радянської техніки, яка в будь-який момент може вийти з ладу.

«Підвести може й відносно нова техніка – той же вертоліт Ка-52», – додав він.

Фахівець підкреслив, що, крім цих інцидентів, потрібно звернути увагу й на інші маневри РФ.

Під час навчань «Захід-2017» Росія спробувала продемонструвати світу, що має в своєму розпорядженні сильну й навчену армію, в якій налагоджена взаємодія між родами та видами військ, здатну дістати противника в будь-якій точці планети.

«Наприклад, незважаючи на запевнення в оборонному характері маневрів, РФ провела випробування й наступальних засобів озброєнь», – зазначив журналіст.

«Ці запуски говорять не лише про справжні масштаби навчань, а й про те, що Росія продовжує брязкати зброєю, використовуючи цей аргумент у тому числі й у дипломатичних суперечках», – резюмував Денис Попович.

Докладніше – в матеріалі «Навчання «Захід-2017». Які висновки необхідно зробити».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: