Американський козир: чи варто Україні чекати на військову допомогу зі США

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Сенат США ухвалив проект бюджету на потреби національної безпеки країни на 2018 рік. Зокрема, він передбачає виділення 500 мільйонів доларів на підтримку України в галузі оборони. За словами президента Петра Порошенка, документ фактично санкціонує надання нашій країні летальної зброї оборонного характеру. Однак підписати документ – це ще не означає передати зброю. Поки сукупність подій говорить про те, що США лише підсилюють дипломатичний тиск на Росію, щоправда, роблять це набагато активніше, ніж раніше.

Про те, що США готові передати Україні летальну зброю, повідомив сам президент Петро Порошенко. За його словами, Сенат США ухвалив проект закону «Про бюджет США на потреби національної безпеки в 2018 році». У законопроекті передбачається 500 мільйонів доларів і на підтримку нашої країни. «Вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні таке оборонне обладнання: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні засоби, кораблі прибережної й берегової охорони», – уточнив глава держави.

Пізніше сенатор США Роб Портман пояснив деякі важливі умови надання американської військової допомоги Україні. За його словами, вперше законопроект дозволяє досягти «посилення військово-морських можливостей України, які значно погіршилися після захоплення Криму Росією». В зв'язку з цим в Україні негайно згадали про перспективи передачі в розпорядження ВМСУ двох американських бронекатерів типу Islands. Нагадаємо, що інформація про це прозвучала ще в липні, під час проведення багатонаціональних військових навчань Sea Breeze.

Сенатор додав, що кошти передбачені на два роки, щоб у Міністерства оборони США та Держдепартаменту був час їх виділити та освоїти. За його словами, передача повітряних і берегових оборонних радарів «відповідає найбільш нагальним потребам українських військових у протитанковій зброї, захищених засобах зв'язку та контрбатарейних радарах». Портман також зазначив, що законопроект полегшує доступ до американської допомоги з «покриття медичних та інших витрат», пов'язаних із реабілітацією українських військовослужбовців.

Водночас Роб Портман підкреслив, що військова допомога від США надаватиметься за умови прогресу в ключових реформах оборонного сектора України, включаючи запровадження цивільного й парламентського контролю над військовими, а також поліпшення системи управління запасами та нагляду над безпекою «чутливих іноземних технологій» .

Говорячи простою мовою, в США вимагають суворої звітності, тому що хочуть бути впевненими в тому, що їхня військова допомога надійде за призначенням, а не буде перепродана або опиниться в руках противника.

Зазначимо, що ухвалений Сенатом законопроект ще має підписати президент Дональд Трамп. На думку американських дипломатів, за Трампа Україна має більше шансів отримати летальну оборонну зброю, ніж за Обами. Зокрема, колишній посол США в Україні Джон Гербст заявив, що Дональд Трамп «виступив за надання Україні летальної зброї». «Думаю, що шанси її отримати досить високі», – заявив Гербст журналістам.

Однак навіть якщо Трамп повністю підтримає позицію Сенату, зовсім необов'язково, що американська допомога почне надходити негайно. Також зовсім необов'язково, що при цьому вона буде «летальною».

Річ у тім, що Трамп може підписати законопроект, а потім використовувати або не використовувати наявні в ньому опції. І, нарешті, навіть якщо згода Трампа буде отримана, умови надання американської допомоги, перераховані Робом Портманом, у нинішніх українських реаліях роблять її передачу досить непростим процесом.

Поки більше схоже на те, що США продовжують дипломатичний тиск на Росію для якнайшвидшого врегулювання ситуації на Донбасі. І навіть незважаючи на те, що цей тиск має помітно активніший характер, ніж за попереднього президента США, політичний торг усе ще триває.

Одним з елементів цього торгу є відмова Києва та Вашингтона розглядати російський варіант резолюції про введення миротворчого контингенту на Донбас. Нагадаємо, росіяни хотіли б, щоб «блакитні каски» виконували функції збройної охорони спостерігачів ОБСЄ. Але США та Україна мають намір надати свій варіант резолюції, а перспектива передачі нашій країні летальної зброї, скоріш за все, є одним з американських козирів у цій дискусії.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: