Виступ Трампа в ООН: чим стурбовані в РФ та в чому користь для України

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

У своїй першій промові Дональд Трамп не міг не сказати, що Америка для нього на першому місці, але це було очікувано й не здивувало.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи виступ президента США на Генасамблеї ООН.

«Було багато публічної риторики. Працювати на благо Америки, заклик захищати та поважати кордони, боротися з тероризмом, знищити КНДР – важливі, гучні заяви, але спрямовані радше на внутрішнього користувача, на виборця», – констатував Пашков.

«Звичайно, епатаж Трампа був спрямований на питання Північної Кореї, врегулювання гарячих точок. Через кому він згадав і про Україну. Це важливо для нас, хоч і не було ключовою фразою. Але головна його теза в іншому», – додав експерт.

Лейтмотивом промови американського президента стала частина, присвячена реформі ООН. Зараз це не просто заява про реформування. Реформу ООН уже підтримали 140 країн. Ця заява зіграла ключову роль на Генасамблеї.

«І це дуже важливо, що в світі є розуміння того, що необхідна радикальна реформа не лише в частині самого апарату та скорочення витрат, але й більшою мірою у функціонуванні Радбезу, що для нас дуже цінно. Є бажання перебудуватися на формат, щоб одна країна більше не могла блокувати позицію всієї Ради безпеки. А це безпосередньо стосується України», зазначив фахівець.

На його думку, РФ передбачала, що за реформою ООН прихований саме такий напрямок.

«Очевидно, що Росія блокуватиме цей рух. У цьому був певний прихований сенс, тому що тема реформування зараз найбільше лякає РФ. Звичайно, для України це позитивний сигнал», – резюмував Михайло Пашков.

Відзначимо, що в своєму виступі президент США Дональд Трамп також назвав угоду з Іраном найгіршою для Америки, пообіцяв повністю знищити КНДР і засудив Венесуелу.

Нагадаємо, виступ президента України на Генасамблеї ООН запланований сьогодні на 18:45 за київським часом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: