У МОЗ розповіли про нововведення, які очікують на українців у 2018 році

Читать на русском
Пацієнти зможуть укладати декларацію із сімейним лікарем у будь-який час, навіть під час першого візиту, коли знадобиться медична допомога.

З 2018 року пацієнт зможе отримувати безкоштовну первинну допомогу в обраного ним сімейного лікаря.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, передає «Слово і Діло».

«Пацієнт може обрати свого сімейного лікаря та укласти з ним декларацію, і таким чином зареєструватися в електронній системі охорони здоров'я E-Health. З цього часу уся медична інформація буде зберігатися в електронній медичній картці. Це дозволить лікарю бачити повну картину та історію хвороб і не губити інформацію», – йдеться в повідомленні.

Крім того, пацієнти зможуть укладати декларацію із сімейним лікарем у будь-який час, навіть під час першого візиту, коли знадобиться медична допомога. Базові аналізи в амбулаторії сімейного лікаря будуть безкоштовними. Якщо сімейний лікар вимагатиме додаткових коштів під час лікування, пацієнт зможете звернутися зі скаргою до Національної служби здоров’я, а також змінити лікаря.

У відомстві повідомляють, що на сімейних лікарів із 1 січня 2018 року також чекають зміни. Перш за все на них чекає перехідний період на нову систему фінансування – до 2020 року.

Водночас зберігається та поступово зменшується фінансування на пацієнтів, які були приписані до сімейного лікаря раніше, та зростає частка пацієнтів, які уклали декларацію.

Крім того, буде встановлена середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину в 2018 році – 370 гривень.

Рік на посаді в. о. міністра охорони здоров'я: як виконує обіцянки Супрун?Сьогодні, 27 липня, виповнюється рік, як Уляна Супрун очолила Міністерство охорони здоров'я. «Слово і Діло» відстежило, наскільки відповідально вона виконувала свої обіцянки.

Лікар первинної ланки матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів. Річний тариф за літню людину (65+) та малюка буде удвічі більшим за тариф на людину 25 років.

«Лікар первинної ланки може діяти в статусі ФОП, ліцензійні умови спрощені. В такому разі бюджет на підтримку пацієнтів піде напряму на його рахунок. Якщо лікар працює як найманий працівник, він домовляється про зарплату з керівництвом», – йдеться в повідомленні МОЗ.

«Власний прибуток лікаря ефективної сімейної практики з 2 тисячами пацієнтів у статусі ФОП – до 18 тисяч гривень, медсестри – до 12 тисяч гривень. При цьому в групових практик менші витрати та більші доходи», – повідомляють у МОЗ.

Нагадаємо, раніше МОЗ скасував інститут головних позаштатних спеціалістів при відомстві.

Також із 2019 року в Україні запрацює Нацагентство із закупівлі ліків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: