Пенсійна реформа: які фракції та чому блокуватимуть процес

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Уряд назвав пенсійну реформу однією з пріоритетних, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що піде у відставку, якщо реформа не буде ухвалена. Голосування за пенсійні зміни має відбутися вже цього тижня. Однак 18 вересня 2017 року на Погоджувальній раді «Самопоміч», «Батьківщина» та «Опозиційний блок» уже попередили, що не підтримують пенсійні зміни.

В експертному колі не виключають, що ці фракції можуть бути зацікавлені у зриві процесу ухвалення пенсійної реформи.

«Батьківщина», «Самопоміч» та «Опоблок» часто виступають неконструктивною опозицією. Тим більше, що недоліки пенсійної реформи можуть стати основою передвиборчої кампанії цих партій. Логічно, що голосувати за пенсійні зміни вони не будуть, зважаючи на їхні позиції противників влади», – прокоментував таку позицію фракцій «Слову і Ділу» політолог Олексій Голобуцький.

Експерт наголосив, що в принципі опозиційні фракції не зацікавлені в тому, щоб уряд досяг якогось результату в цій реформі, оскільки їм просто не буде до чого апелювати.

«Не виключено, що спроби блокування будуть. Але блокувати потрібно тоді, коли є принаймні розуміння того, що з цього щось може вийти. Цим фракціям буде дуже важко. Загалом, пенсійна реформа – це політика, а блокування – тактика, пов’язана з багатьма чинниками, в основному якраз спрямованими на піар», – додав Голобуцький.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров зазначив, що провести пенсійні зміни буде дуже складно, адже передбачені важкі кроки для населення.

Погоджувальна рада: які законопроекти підтримуватимуть фракції?Аналітики «Слова і Діла» розібралися в позиціях фракцій і груп ВР з ключових питань Погоджувальної ради.

«Це болюча реформа. Опозиційні фракції, такі як «Самопоміч», «Батьківщина» та «Опозиційний блок», просто не хочуть брати на себе відповідальність за ці рішення. Це політична позиція, направлена з їхнього боку на електорат. Але з позиції країни питання потрібно вирішувати», – підкреслив аналітик.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала застеріг від передчасних висновків, оскільки поки не зовсім зрозуміло, чи зможе закон про пенсійну реформу змінити кардинально ситуацію не лише в Пенсійному Фонді, але й загалом економічно.

Він уточнив, що підвищення пенсій 9 мільйонам пенсіонерів – це не реформа, а в кращому разі модернізація забезпечення пенсіонерів.

«Якщо «Опоблок», «Батьківщина» чи «Самопоміч» запропонують альтернативне бачення, свій варіант, то можна буде говорити, що вони хочуть змін і щось пропонують для цього. Саме обговорення покаже реальну позицію цих трьох сил, і буде зрозуміло, чи вони просто проти, як завжди, щоб завадити владі, чи мають обґрунтовану позицію», – резюмував Віталій Бала.

Нагадаємо, в серпні Рада в першому читанні підтримала законопроект №6614, який входить до пакета пенсійної реформи. Тоді «за» проголосували 282 народних депутати.

Детальніше про те, що обговорювалося на Погоджувальній раді та як фракції голосуватимуть за важливі для країни зміни, дивіться за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: