Миротворці на Донбасі: на що розраховує РФ та чи прийнятним є хорватський досвід для України

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Відповідно до проекту резолюції про введення миротворчого контингенту, РФ пропонує озброїти миротворців стрілецькою зброєю для захисту спостерігачів ОБСЄ на Донбасі на початковий період у шість місяців і лише після відведення військ і військової техніки від лінії зіткнення.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Хорватський сценарій» для України. Варіанти розвитку подій» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Ідея ввести миротворців на Донбас знайшла підтримку в деяких держав. Зокрема, США готові зробити виняток і профінансувати миротворчу операцію в нашій країні, хоча раніше й заявляли, що не будуть підтримувати миротворчі місії під егідою ООН. Ідею з миротворцями підтримали й у Польщі», – наголосив фахівець.

За його словами, в проекті резолюції увага акцентована на дотриманні «Мінська».

«Таким чином, РФ, схваливши ідею з миротворцями, розраховує на припинення вогню, але в своїх цілях. Зокрема, «Мінськ» вимагає проведення виборів. У такому разі до влади в ОРДЛО прийдуть люди, за допомогою яких Кремль зможе впливати на зовнішню та внутрішню політику України», – підкреслив Попович.

Поставки Javelin: що це дасть та як ідея з миротворцями вплине на озброєння УкраїниВ Україні анонсували поставки зброї зі США. РФ спочатку була категорично проти цього заходу. Згодом у Кремлі прийняли ідею місії ООН. Чи не стане це перешкодою на шляху до озброєння?

Як зауважив журналіст, в Україні дедалі частіше говорять про «хорватський сценарій» звільнення окупованих територій.

«Хорватським сценарієм» називають блискавичну операцію «Буря», яку хорватська армія спільно з 5-м корпусом армії Боснії і Герцеговини провела 4-7 серпня 1995 року проти сепаратистського анклаву Сербська (Српска) Країна (РСК), що виник на території Хорватії в 1991 році, внаслідок розпаду «великої» Югославії. В результаті операції «Буря» РСК була майже повністю ліквідована», – констатував експерт.

На його думку, між РСК і незаконними «ДНР» та «ЛНР» простежується багато спільного.

«Наприклад, своїм коротким існуванням Сербська Країна багато в чому зобов'язана «малій» Югославії (СРЮ) Слободана Мілошевича. Зокрема, югославська народна армія залишила на території РСК багато зброї й допомогла Сербській Країні створити власні збройні сили. Ті ж самі процеси відбулися на Донбасі – так звані 1-й і 2-й «корпуси» «Л/ДНР» були сформовані за участю російських фахівців та оснащені російським озброєнням», – уточнив експерт.

Однак, нагадав він, до початку операції «Буря» армія Сербської Країни була демотивована й не мала жодних шансів проти хорватських військових.

«Зараз із території, підконтрольної «Л/ДНР», також надходить інформація про деморалізацію обох «корпусів», які без підтримки РФ не зможуть протистояти ЗСУ», – зазначив Попович.

Існує думка, що присутність миротворців ООН на Донбасі не дозволить росіянам ввести свої війська на допомогу бойовикам, а значить, українська армія зможе розгромити «ДНР» і «ЛНР», повторивши досвід хорватських колег.

«До речі, під час операції «Буря» в регіоні також були присутні «блакитні каски» ООН, але це не завадило хорватам здійснити свій бліцкриг», – додав журналіст.

Посилаючись на російського блогера Анатолія Несміяна, який підтримує бойовиків на Донбасі, експерт повідомив, що для «Л/ДНР» розглядається й грузино-осетинський сценарій.

«Коли миротворці з'являться на Донбасі, виникне ймовірність повторення грузино-осетинського сценарію, лише з іншого боку. Будь-який напад на них може дозволити зовнішнім суб'єктам втрутитися в ситуацію під вивіскою «примусу до миру». Якщо ж у складі місії будуть миротворці хоча б однієї країни НАТО, то привід для захисту буде виглядати майже абсолютним», – процитував Попович російського блогера.

Підсумовуючи, експерт відзначив, що миротворці ООН можуть діяти у форматі примусу до миру, знищуючи при цьому незаконні бандформування, а це буде на користь Україні.

Докладніше – в матеріалі «Хорватський сценарій» для України. Варіанти розвитку подій».

Про варіанти проведення миротворчих операцій читайте у статті «Примус до миру. Путін починає торг за Донбас».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: