Клімкін розповів, чому вважає поїздки до Білорусі небезпечними

Читать на русском
Після зникнення в Білорусі Павла Гриба МЗС України заявляє про небезпеку для українців не лише в Росії.

Після зникнення на території Білорусі українця Павла Гриба МЗС України заявляє про небезпеку перебування українців не лише в Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін в інтерв'ю «Укрінформу», передає «Слово і Діло».

«Скажемо чесно: після того, як Павло Гриб зник на території Білорусі, ми маємо говорити про небезпеку перебування українських громадян не лише на російській території. Хочу скористатися цим інтерв'ю і ще раз попередити громадян України про небезпеку перебування на російській території, де всі російські спецслужби послідовно діють проти наших громадян. Я закликаю кожного, хто їде на російську територію, дуже добре подумати, чи їхати туди. Але зараз у нас виникла ситуація, коли ми бачимо, що російські спецслужби діють також на території Білорусі, і я вважаю, що українські громадяни мають зважувати, як їздити туди. Крім того, ми зараз спільно з Державною міграційною службою та Держприкордонслужбою розробляємо концепцію, яким чином це буде працювати, й найближчим часом про це повідомимо», – зазначив міністр.

Клімкін назвав умову, за якої миротворці зайдуть на ДонбасКлімкін підкреслює, що миротворці ООН можуть бути введені на Донбас лише після виведення звідти озброєння і найманців РФ.

«Я свідомо не розповідатиму деталей, щоб заздалегідь не викликати маніпуляцій. Єдине скажу: ми будемо використовувати міжнародний досвід, але, припускаю, з більш деталізованими вимогами. Тобто все, що потрібно зробити для гарантування національної безпеки в рамках цього процесу, ми однозначно реалізуємо. Хочу наголосити: для друзів нові правила перетину кордону жодних проблем не створять, але для недругів – однозначно створять, і чималі!», – заявив Клімкін.

Міністр підкреслив: «Викрадення Павла на території Білорусі – це надзвичайно серйозна справа, й нам потрібно з'ясувати, як це трапилося. Для цього ми відстежуємо інформацію з різних джерел. Росія не допускає до Гриба наших консулів, але ми будемо тиснути всіма можливими способами, й щойно з'ясуємо всі обставини, за цим будуть подальші кроки. А щодо обміну різкими заявами, то річ ж не в цьому, а в тому, що кожна країна має контролювати, що відбувається на її території, це складова суверенітету. І щойно в нас буде повна картина того, що сталося з Грибом, за цим також будуть інші кроки. Ці кроки можуть бути різними».

«Але ми турбуємося про безпеку наших громадян, тому, незважаючи на політичні чи інші обставини, щойно з'ясуємо ситуацію, будемо виходити з подальшими меседжами про те, яким чином українці можуть і мають почуватися в безпеці, і хтомає за це відповідати. Ми знаємо, що відбувається, але маємо діяти в юридичних рамках, ґрунтуючись на фактах і доказах», – резюмував Клімкін.

Нагадаємо, 19-річного Павла Гриба 17 серпня арештували в Краснодарі на два місяці.

Також повідомлялося, що російський суд заочно виніс рішення про арешт Павла Гриба ще до його викрадення на території Білорусі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: