Адвокат Гриба розповів про подробиці та перспективи справи викраденого ФСБ українця

Читать на русском
Адвокат викраденого ФСБ українця Павла Гриба розповів про подробиці і перспективи його справи.

Російський суд заочно виніс рішення про арешт Павла Гриба ще до його викрадення на території Білорусі.

Про це «Українській правді» розповів адвокат хлопця Андрій Сабінін, повідомляє «Слово і Діло».

«Суд виніс рішення про його затримання на два місяці ще 17 серпня. Рішення було заочним», – зазначив він.

Сабінін додав, що за два місяці російський суд має винести рішення про подальшу долю Гриба, якого Росія звинувачує в тероризмі.

«Якщо досудове слідство буде завершене, то суд має винести вирок – чи то виправдальний, чи то про позбавлення волі. Але звинувачення в тероризмі – серйозна стаття, це займе багато часу для розслідування. Скоріш за все, йому продовжать термін затримання», – розповів адвокат.

При цьому захисник зазначив, що суд теоретично міг відпустити Гриба під підписку про невиїзд або домашній арешт, проте без російської реєстрації та майна в РФ його не випустять і, скоріш за все, продовжать термін утримання під вартою.

Сабінін також уточнив деталі викрадення Павла Гриба: його захопили на автовокзалі Гомеля 24 серпня близько п'ятої вечора, після зустрічі з дівчиною. При цьому в хлопця із собою був зворотний квиток в Україну.

«У нього було посвідчення, що він є інвалідом дитинства, паспорт. На одній із центральних вулиць до нього підійшли якісь люди в цивільному, посадили його до мікроавтобуса, зв’язали й відвезли до лісу, де вже майже в темряві передали іншим людям», – підкреслив адвокат.

Водночас він не зміг відповісти на запитання про те, хто саме затримував Гриба в Гомелі – білоруси чи росіяни, й кому саме його передали після затримання.

Після затримання хлопця передали іншим людям, які утримували його в якомусь приміщенні без вікон і сонячного світла.

«Після цього, знову ж таки, з його слів, прибула слідча бригада, яка оформила його затримання відповідно до російського кримінально-процесуального кодексу. І коли його привезли до відділку поліції, він дізнався, що це Смоленська область. Він побачив вивіску на відділку поліції. По-моєму, це місто Рябцево. Там у нього зняли відбитки пальців», – розповів адвокат і додав, що потім російська бригада виїхала з Павлом до Краснодара, де він зараз перебуває в СІЗО №5.

Також Сабінін зазначив, що зараз у Краснодарі українські консули намагаються передати хлопцю речі й ліки за заздалегідь узгодженим переліком, однак чи пустять їх до Гриба, він не знає.

Батько хлопця Ігор Гриб розповів, що до свого викрадення Павло ніколи не бував у Росії та не відвідував анексований РФ Крим.

«Я не знаю, який саме факт тероризму йому інкримінують. Що саме й де він вчинив, нам не повідомляють. Він і за кордоном був востаннє лише в 2012 році. Ані в АТО, ані ще десь не був – не дозволяє стан здоров’я. Максимум, де був активний – це в соцмережах», – підкреслив він.

Нагадаємо, 12 вересня Європейський суд із прав людини звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про стан здоров'я викраденого українця.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: