Путін, миротворці та Донбас: чому Україна може опинитися в програші

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Поява миротворців на Донбасі не знизить ризики та загрози національній безпеці України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи ініціативу введення миротворців на Донбас.

«По-перше, коли вводять на нашу територію миротворців, це означає, що наше керівництво в особі гаранта Конституції не може забезпечити порядок. По-друге, Росія хоче відправити миротворців на лінію розмежування сил. Це взагалі інший сценарій. Ми фактично втрачаємо території. Вони не допоможуть нам встановити контроль, на це не можна погоджуватися. Крім того, яким буде склад миротворчих сил?», – зазначив Мішин.

Як уточнив експерт, присутність у складі миротворців білорусів та казахів також є неприпустимою.

«У цій ситуації щодо миротворців буде застосований принцип платформи корпоративної безпеки. Тобто буде частина від НАТО, а частина – від РФ. Щодо миротворців НАТО ситуація також неоднозначна», – додав фахівець.

Війна на Донбасі: як РФ може домогтися скасування санкційУ Німеччині неодноразово заявляли, що санкції потрібно або переглянути, або взагалі скасувати. Ось і зараз, після схвалення Путіним ідеї з миротворцями, продовжили таку риторику.

На його думку, навряд чи всі сторони зможуть знайти компроміс, тому зараз Україна в складному становищі.

«Щойно Україна заявить, що для нас такі умови є неприйнятними, ми ризикуємо почути у відповідь, що Київ не хоче миру», – припустив він.

Також, як пояснив фахівець, згідно з поняттям введення миротворців, потрібно визнавати сепаратистів суб'єктом переговорів.

«Там відбувається правове беззаконня, а з цими людьми потрібно вести переговори. Тому російський план – це потужний удар по нашій стратегії та безпеці. Для України ситуація може бути програшною. Зараз потрібно знайти того, хто може нас підтримати, й разом протидіяти», – резюмував Андрій Мішин.

Як відомо, у США обережно поставилися до пропозиції РФ відправити миротворців ООН на Донбас і заявили, що питання «варто вивчати».

Постпред України при ООН Володимир Єльченко повідомив, що участь у миротворчій місії представників Росії виключена.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: