Стало відомо про подальші дії України щодо звільнення Чийгоза

Читать на русском
Українська влада буде домагатися екстрадиції Чийгоза до України після набуття вироком суду законної сили.

Міністерство закордонних справ України звернеться до міжнародної спільноти для посилення політичного тиску на Росію та вимагатиме звільнення незаконно засудженого в анексованому Криму Ахтема Чийгоза.

Про це 11 вересня сказала речниця українського зовнішньополітичного відомства Мар'яна Беца, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Крим.Реалії».

«Ми вимагаємо від Росії звільнити Ахтема Чийгоза та припинити репресії щодо кримських татар, етнічних українців на території окупованого Криму. Звичайно, ми звернемося до міжнародного співтовариства з тим, щоб посилити політичний тиск на Росію з метою її повернення в міжнародне правове поле та звільнення всіх наших політв'язнів. Україна й надалі боротиметься за всіх громадян, які стали жертвами російської окупаційної влади», – сказала Беца.

В анексованому Криму засудили кримського татарина, який відмовився жити в окупаціїКримського татарина Редвана Сулейманова в анексованому Росією Криму засудили до одного року в 8 місяців позбавлення волі.

Водночас, як заявив на прес-конференції в Києві очільник Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, українська влада домагатиметься екстрадиції Чийгоза в Україну після набуття вироком суду законної сили.

«Щойно вирок набуде чинності, то одночасно зі зверненням до Європейського суду з прав людини українська держава за нашого (Меджлісу кримськотатарське народу – ред.) сприяння наполягатиме на його екстрадиції на територію України», – зазначив Чубаров.

Він додав, що в нього були побоювання щодо того, як окупаційний суд у Криму визначить громадянство Чийгоза у вироку.

«У вироку його визначили як громадянина України. Це дає Україні можливість говорити про екстрадицію Ахтема Чийгоза згідно з чинними міжнародними договорами між Україною та Росією», – підсумував Чубаров.

11 вересня підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму засудив до 8 років колонії одного з лідерів кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Володимир Гройсман пообіцяв боротися за звільнення Чийгоза.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: