У Мін'юсті назвали головну тему для обговорення в Раді Європи

Читать на русском
Вирок Ахтему Чийгозу стане однією з головних тем зустрічей міністра юстиції України Павла Петренка в Раді Європи.

Вирок, винесений підконтрольним Кремлю кримським судом щодо одного з лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза, стане однією з головних тем зустрічей міністра юстиції України Павла Петренка в Раді Європи.

Про це написав у Twitter офіційний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба, передає «Слово і Діло».

«Вирок окупантів Чийгозу й питання українських політв'язнів у Росії та Криму буде одним із центральних під час зустрічей Павла Петренка в Раді Європи», – йдеться в повідомленні.

Він додав, що Петренко перебуває в Страсбурзі, де візьме участь у заходах з нагоди двадцятиріччя набуття чинності Конвенцією про права людини.

Своєю чергою, президент Петро Порошенко заявив, що сфабрикована справа заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза є черговим вироком Росії, яка на міжнародному рівні визнана країною-окупантом.

«Справа Ахтема Чийгоза – черговий вирок Росії, яка на найвищому міжнародному рівні – ООН – визнана окупантом. Можна незаконно обмежити свободу, але волю й правду ніколи не зломити! Можна окупувати чужу землю, але вона горітиме під ногами й пектиме аж до її звільнення», – додав він.

Чийгоз: мій вирок – це вирок Росії всьому кримськотатарському народуАдвокат Микола Полозов повідомив, що оголошення вироку в справі відбудеться 11 вересня, й навів повністю останнє слово Ахтема Чийгоза.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через незаконний вирок Ахтему Чийгозу.

«Розправа російських окупантів із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Чийгозом за його підтримку територіальної цілісності України та боротьбу за права людини є черговим проявом репресивної політики РФ на Кримському півострові з метою придушення інакомислення та опозиції кремлівському режиму, дискримінації кримських татар», – зазначили у відомстві.

МЗС вимагає від Росії звільнити Чийгоза, припинити репресії щодо кримських татар і українців в окупованому Криму та відновити суверенітет і територіальну цілісність України.

Також відомство закликало міжнародну спільноту послідовно реагувати на цинічні порушення прав людини в Криму та посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль, щоб повернути Росію в міжнародно-правове поле.

Як відомо, сьогодні, 11 вересня, підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму засудив до 8 років колонії одного з лідерів кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Раніше Amnesty International закликала припинити переслідування інакомислення в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: