Режим Путіна: чому справа Чийгоза абсурдна навіть для самої РФ та російського «правосуддя»

Читать на русском
Олександра МатвійчукПравозахисниця, голова ЦГС

Справа Ахтема Чийгоза виглядає сюрреалістичною та злочинною навіть для самої РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила координатор громадської ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук, оцінюючи інформацію про те, що кримські окупанти хочуть ув’язнити заступника голови Меджлісу криськотатарського народу Ахтема Чийгоза на 8 років.

«Де-факто громадянина України Ахтема Чийгоза судять за діяння, які він вчинив на території України навіть ще до офіційної анексії Криму – в лютому 2014 року, коли на території півострова діяло українське законодавство, що дозволяє людям відповідно до статті 39 Конституції України здійснювати вільно своє право на проведення мирних зібрань», – констатувала правозахисниця.

Експерт додала, що справа виглядає сюрреалістично навіть за мірками російського законодавства.

«Це й вирізняє справу з-поміж інших, які почалися після анексії Криму та склали цілий список політичних переслідувань і людей, які опинилися в результаті цих переслідувань за ґратами», – зазначила вона.

Термін, який оголосили, в РФ навіть не дивує. Росія й право – речі несумісні. На території Криму примусово запровадили російське законодавство та російські практики боротьби з інакомисленням, а Чийгоз став мішенню.

На її думку, єдине, на що можна розраховувати в цій ситуації, крім захисту з боку адвокатів, це міжнародний тиск.

«Це мають робити не лише офіційні органи держави. Це можуть робити звичайні громадяни, тому що звільнення Ахтема Чийгози, як і Кольченка, Сенцова, Литвинова та інших, може відбутися лише в результаті політичного рішення, яке ухвалить Кремль, зокрема Путін та його оточення. Щоб рішення було на користь наших громадян, має бути постійний міжнародний тиск», – підкреслила Матвійчук.

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

Як вважає правозахисниця, інструментарій для тиску міжнародна спільнота має, зокрема може йтися про економічні санкції.

«Ба більше, можуть бути індивідуальні санкції. Вже йшлося про «список Чийгоза», який має включати тих осіб, що долучалися до фабрикування цієї справи. Але для того, щоб важелі тиску були задіяні, Україні також потрібно діяти», – резюмувала Олександра Матвійчук.

Нагадаємо, 1 серпня в справі Чийгоза завершилося судове слідство.

Детальніше про українців, яких незаконно утримують у російській в’язниці чи в АР Крим, – в матеріалі порталу «Українські політв’язні в Росії. Кого й за що утримує російська влада».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: