У Кабміні пояснили нові правила обліку тепла та води

Читать на русском
У зв'язку з набуттям чинності законом про комерційний облік теплової енергії та водопостачання в Кабміні пояснили, як діятимуть нові правила обліку тепла та води.

У зв'язку з набуттям чинності законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» Кабінет міністрів надав роз'яснення, як обліковуватимуть тепло та воду.

Про це повідомляється на сторінці «Урядового порталу» в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Один із головних міфів – начебто закон дозволяє ігнорувати показання індивідуальних (квартирних) лічильників. Насправді, якщо говорити про багатоквартирні будинки, то закон виділяє два види вузлів обліку теплової енергії, холодної та гарячої води: вузол комерційного обліку (загальнобудинковий) та вузли розподільного обліку (квартирні)», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вузол комерційного обліку призначений для вимірювання обсягу всієї теплової енергії/води, спожитої в будівлі. Тобто саме за показаннями його приладів обліку визначатиметься, скільки заглом теплової енергії чи води спожили всі споживачі в будівлі. Цей обсяг необхідно «розподілити» між споживачами в будинку, тобто визначити, хто скільки послуг спожив і скільки має за них заплатити. Саме для цього й використовуватимуться квартирні лічильники.

Також, як наголошується в повідомленні, закон передбачає такий базовий принцип розподілу: обсяг, визначений за допомогою загальнобудинкового вузла, розподілятиметься між споживачами пропорційно до показань квартирних лічильників.

Обов'язкові лічильники в будинках: що чекає на українців з новими правилами обліку тепла й водиЕкс-міністр енергетики розповів, з якими проблемами можуть зіштовхнутися українці у зв’язку з вимогою встановити лічильники на тепло.

Завдяки такому підходу знімається проблема «різниці в показаннях» (різниця між сумою показань квартирних лічильників і показаннями загальнобудинкового в результаті різного класу точності), а також проблема втрат внаслідок витоку води з внутрішньобудинкових мереж через їхній незадовільний стан.

«Отже, закон і надалі передбачає використання показань квартирних лічильників при розрахунках за комунальні послуги», – підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, Верховна Рада 22 червня 2017 року схвалила обов'язкову установку лічильників води й тепла.

Згодом у Кабміні відзвітували, скільки будинків обладнали тепловими лічильниками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: