Оплата комуналки: як змінився комерційний облік ЖКП

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Логіка закону полягає в тому, що весь ресурс, який зайшов до будинку, має бути оплачений. Якщо постачальник – тепловодоканал, теплокомуненерго – поставив тепло до будинку, він справедливо очікує, що будинок його оплатить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи закон «Про комерційний облік комунальних послуг».

Відповідальність для співвласників

«Будинок як такий – це спільна власність мешканців, тому відповідальність за нього також спільна. Для цього або створюють ОСББ, або користуються послугами компанії, яка виконує обов’язки з утримання цього будинку. Тариф на утримання будинку формується, зважаючи на стан будинку, роботи, які там потрібно провести», – констатував Павлюк.

Підвищення тарифів ЖКГ: чого чекати українцям у новому опалювальному сезоніЗ початком осені більш гостро постає тарифне питання. В уряді запевняють, що до опалювального сезону країна майже готова, й переконують, що підвищення тарифів не буде. Чи виправдана така впевненість, з’ясовували експерти.

«Якщо всередині будинку немає крадіжок води, то, в принципі, сума персональних лічильників практично дорівнюватиме сумі обсягу води, що порахована за загальнобудинковими лічильниками, особливої різниці не має бути», – продовжив експерт.

Він зазначив, що постачальник, що може бути як муніципальною, так і приватною компанією, не відповідає за внутрішні мережі та крадіжки.

«Співвласники мають усередині будинку розбиратися самі», – уточнив він.

Річ у лічильниках

За його словами, порядок нарахування та розподілу ще має бути затверджений Мінрегіоном.

«Цей порядок нарахування працює лише тоді, коли в будинку є 100% лічильників на воду. З теплом ситуація інша за логікою споживання. Якщо немає 100% обліку, то ті, хто має індивідуальні лічильники, платять за ними, а решта різниці розподіляється на тих, у кого їх немає. З моменту, коли встановлено 100% індивідуальних лічильників на воду, може виникати різниця, тоді ця різниця розподіляється на всіх», – пояснив фахівець.

За його словами, в законодавстві передбачено, що співвласники можуть виставляти претензії до організації, з вини якої виникає такий дисбаланс.

«Ідеться про те, що внутрішня мережа будинку має утримуватися в нормальному стані. Якщо вона в належному стані, то різниці щодо води не має бути», – зауважив Павлюк.

Облік тепла та подвійні рахунки

Енергетик підкреслив, що з теплом ситуація інша, оскільки, на відміну від води, тепло – це продукт, який споживається разом, спільно.

«Тобт, просто перекрити кран уже не можна. Тепло проникає через стіни, гріє з однієї квартири іншу. Тому в утеплених будинках стабільна температура», – відзначив він.

Енергетик наголосив, що запроваджуються декілька норм щодо місць загального користування.

«Це не лише коридори. Це також труби, що йдуть на даху та в підвалах. Їх не можна окремо порахувати. Це суто технологічно вкрай складно й економічно не має сенсу. Тому в багатоквартирному будинку завжди виникатиме різниця в оплаті. Труба, яка йде від квартири до квартири, йде через перекриття. Це перекриття так само гріє й квартиру. Місця перетікання тепла з квартири до квартири, а також між коридором, дахом, підвалом і є місцями загального користування», – розповів фахівець.

Він пояснив, що таким чином кожна квартира отримує рахунок із двох частин: індивідуальний рахунок – те, що споживаємо із самої квартири, можемо регулювати, та рахунок за місця загального користування.

«Цей законопроект запрацює повноцінно, коли Мінрегіон розробить та затвердить близько десятка методик розподілу води та тепла. Всі ці речі мають бути виписані. Але позитив у тому, що тепер є кінцева дата встановлення обліку. Всі постачальники зобов’язані поставити будинковий облік. Тепер ми будемо розуміти, скільки тепла та води споживається, скільки втрачається, наскільки справедливі тарифи. Базування йде на законах фізики. Незвично, але правильно», – проаналізував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв карати штрафними санкціями надавачів житлово-комунальних послуг за завищені рахунки в платіжках споживачів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: