Тарифи на комуналку: чи готові українці до європейських цін на послуги ЖКГ

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

У першу чергу тарифи мають не орієнтуватися на Захід, а бути такими, щоб люди мали змогу сплачувати їх зі своїх пенсій та зарплат. Крім того, має бути розуміння собівартості виробництва цих продуктів в Україні та адекватні націнки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив незалежний експерт із питань енергетики Володимир Саприкін, оцінюючи заяву голови НКРЕКП Дмитра Вовка про те, що в Україні найнижчі тарифи в Європі.

«На Заході інший рівень заробітної плати, високі орендні ставки, вартість землі дуже висока. Звідси ми отримуємо захмарні тарифи, які є просто непідйомними для України. Не варто обирати найлегший шлях для того, щоб наблизитися до європейських стандартів та вирішити в одну мить усі проблеми з боргами», – зазначив Саприкін.

«Безумовно, найбільш простий шлях – систематично підвищувати ціни, нічого не робити й покривати власну неефективність за рахунок високого тарифу, який у НКРЕКП пропонують насамперед на догоду приватним монополіям та газовим компаніям», – додав він.

Порівняння комунальних тарифів: Україна та США«Слово і Діло» вирішило порівняти суми, які платять за комунальні послуги в Україні та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

Експерт уточнив, що Україна не готова до західних тарифів.

«Україна має орієнтуватися на європейські стандарти, але переймати потрібно накраще, те, що для нас буде доцільним. За умови європейських зарплат, рівня життя, соціального забезпечення, можливо, питання європейських цін мало б місце, але не зараз», – резюмував Володимир Саприкін.

Нагадаємо, очільник уряду Володимир Гройсман запевнив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Докладніше про порівняння комунальних тарифів в Україні та США читайте за посиланням.

Нагадаємо, раніше аналітики «Слова и Дела» показали динаміку зростання вартості електроенергії за роки незалежності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: