Верховна Рада ввела обов'язкове встановлення лічильників на будинки та під'їзди

Читать на русском
У ході обговорення активно критикували норми, згідно з якими жителі України повинні будуть самі платити за лічильники на дому та під'їзди, а також оплачувати їхню заміну в разі потреби.
Встановлення лічильника

Верховна Рада України прийняла в другому повторному читанні та в цілому законопроект №4901 про комерційний облік теплової енергії і водопостачання, що передбачає обов'язкове встановлення лічильників тепла і води в будинках, підключених до зовнішніх мереж.

Таке рішення підтримали 238 народних депутатів, повідомляє «Слово і Діло».

Чинна модель нарахування субсидій безглузда і не стимулює економити світло, газ і водуДиректор енергетичних програм Центру Разумкова пояснив, якою повинна бути модель монетизації субсидій.

У ході обговорення активно критикували норми, згідно з якими жителі України повинні будуть самі платити за лічильники на дому та під'їзди, а також оплачувати їхню заміну в разі потреби.

Згідно із законопроектом, лічильники на будинок або під'їзд встановлює власник інженерних мереж (в столиці, припустимо - «Київенерго» і «Київводоканал»). Мешканців квартир повинні попередити мінімум за 2 місяці, зокрема про вартість такого встановлення і про те, як можна слатити послугу. Як саме будуть повідомляти - визначить Кабмін.

Зі свого боку, мешканці будинку за 2 місяці можуть погодитися на установку лічильників або повідомити, що самі планують їх встановити, чи ж погодитися на оснащення ними будинку, проте з коригуванням умов.

Мовчання власників квартир протягом 2 місяців розглядають, як згоду на установку лічильників. Якщо споживачі пообіцяли самі їх встановити, однак не зробили цього протягом 4 місяців - теж. Ну, і затягування з особливими умовами протягом 4 місяців призведе до того, що власники інженерних мереж встановлять лічильники самі, «за замовчуванням».

Бути проти встановлення лічильників - безперспективна позиція, тому що їх все одно встановлять і візьмуть плату. Володіють лічильниками у будинку власники квартир, вони і відповідають за збереження обладнання.

Нагадаємо, в КМДА пояснили, чому підняли тарифи на холодну воду.

А в меморандумі з МВФ Порошенко і Гройсман зобов'язалися ввести абонплату за газ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: