Обов'язкові лічильники в будинках: що чекає на українців з новими правилами обліку тепла й води

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Відразу варто зрозуміти, що встановлення лічильника не дозволяє економити, а лише стимулює. Ситуація складна і породжена будинками, де немає лічильника й обліку. Окрім громадян, існують і комунальні підприємства, які мають розраховуватися за тепло.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи зобов’язання для всіх українців встановити лічильники на тепло та воду.

«Сам крок по оснащенню лічильниками будинків може бути позитивом тільки тоді, якщо він робиться паралельно з оснащенням всіх помешкань лічильниками. Тільки в такому разі це матиме результат», - констатував Гудима.

«Якщо уряд обмежиться тільки встановленням будинкових лічильників – тоді їм потрібно запроваджувати алгоритм розрахунків від квадратних чи кубічних метрів, а при цьому відповісти на питання – що, коли третина будинку все одно не платить? Хто нестиме відповідальність? Організації, які поставлятимуть тепло в будинок, заявлятимуть, що справи зі всіма мешканцями вони не хочуть мати, а будуть добиватися власника будинку», - міркує спеціаліст.

На його погляд, це своєрідне «викручування рук».

Комунальним підприємствам це допоможе викручувати руки організованим чи неорганізованим мешканцям. Є важелі впливу – мовляв по лічильнику спожито стільки, а заплатили половину.

«Без повного оснащення всіх помешкань лічильниками не варто сподіватися на вирішення проблеми», - додав енергетик.

Експерт зауважив, що не варто списувати й тих, хто поставить лічильник сам.

«Така особа матиме два лічильники – на вході для всіх мешканців і особистий. У такому випадку людина буде абсолютно права, якщо оплату здійснюватиме за своїм лічильником», - уточнив він.

На його переконання, на цьому тлі пізніше будуть виникати конфлікти.

«Конфлікт проявиться пізніше. Коли комунальна організація порахує і скаже: ці мешканці платять справно, а половина – не оплатили послуги. Тоді почнуться відключення, будуть перекривати тепло. Навіть тим, хто справно платить», - передбачає Гудима.

Енергетик підкреслив, що цей шлях стратегічно правильний, але наголосив, що варто комплексно підходити до проблеми, а не говорити, що встановлений лічильник щось змінить.

«Якщо бабуся має сумарний бюджет 2 тис. грн на місяць і отримує субсидію, а у нас три чверті держави на субсидіях, – то чим допоможе лічильник? Хто не має чим платити, буде й надалі оформляти субсидію», - проаналізував Олександр Гудима.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв карати штрафними санкціями надавачів житлово-комунальних послуг за завищені рахунки в платіжках споживачів.

Нагадаємо, згідно із законом, встановлення лічильників передбачене для нежитлових приміщень – до 1 жовтня 2017 року, для житлових – до 1 жовтня 2018 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: