У підвішеному стані. Як працюється голові Мінагрополітики Кутовому?

Читать на русском

Хоча Тарас Кутовий написав заяву про відставку ще наприкінці травня, а 20 червня профільний комітет парламенту підтримав його рішення, Верховна Рада його поки не звільнила, й він продовжує очолювати аграрне відомство. Ми відстежили, які свої обіцянки Кутовий виконав за останній час.

Основною причиною написати заяву про відставку для Кутового стала земельна реформа. Голова Мінагрополітики пропонував ухвалити закон, який би дозволив торгівлю договорами оренди, а не знімав би мораторій на продаж земель сільгосппризначення. Своєю чергою, його перший заступник і ставленик прем'єра Володимира Гройсмана Максим Мартиняк був проти такої концепції й пропонував поетапний запуск ринку землі.

За цією концепцією спочатку пропонується дозволити продаж площ із державного банку земель, а потім дозволити продавати свої земельні паї громадянам, при цьому іноземці на ринок землі не мають допускатися, а площа купленої землі обмежена 200 гектарами на людину. Саме такий підхід отримав схвалення уряду, оскільки в меморандумі з МВФ є пункт про запуск ринку землі.

Від моменту, як Кутовий подав заяву про свою відставку, він встиг виконати кілька своїх попередніх обіцянок. Так, 31 липня з'явився проект концепції розвитку фермерських господарств і сільськогосподарської кооперації на 2018-2020 роки, яку Мінагрополітики мало надати за програмою роботи уряду.

Трохи раніше, 4 липня, наші аналітики зафіксували за ним виконану обіцянку створити мобільні групи для локалізації спалахів африканської чуми свиней, від епідемії якої агропром України страждає вже кілька років.

Крім того, 7 червня в актив Кутового ми внесли виконану обіцянку запровадити аукціонний порядок надання в оренду землі, який також передбачався програмою роботи уряду.

До невиконаних обіцянок наші аналітики віднесли заяви Кутового про те, що близько 50% вартості закупленої техніки відшкодовуватимуться сільгоспвиробникам державою. Хоча в лютому Кабмін схвалив повернення коштів на рівні 15%, до половини вартості техніки, як обіцяв міністр, цей показник не дотягує.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: