Найкультурніший міністр. Як працює на посаді голова Мінкульту Євген Нищук

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як міністри виконують свої обіцянки. Сьогодні ми подивимося, як із ними справляється міністр культури Євген Нищук, що днями опинився в центрі уваги ЗМІ.

Загалом станом на 5 вересня за Нищуком значаться 15 обіцянок, даних ним на цій посаді, причому три з них міністр культури виконав і стільки ж – провалив. Таким чином, рейтинг відповідальності політика зараз становить 20%, що ставить його на 14-ту позицію серед інших представників Кабміну.

3 вересня з'ясувалося, що з орендованої магазином у Інституту української мови будівлі на Грушевського зникли графіті з патріотичними закликами часів Революції Гідності. Знищення пам'яток Майдану саме по собі викликало хвилю обурення, а після заяв власника магазину «Емпоріум» Ігоря Доценка про «трафаретний живопис», який «не треба підносити до рангу творів» протестувальники розбили в ньому кілька шибок і залишили напис «Тут був Майдан і він тут буде вічно».

Прокуратура Києва відкрила провадження за фактом знищення пам'яток, а Мінкульт відреагував на подію обіцянкою відновити графіті та присвоїти йому статус національного пам'ятника. Власник «Емпоріуму», який встиг сфотографуватися на тлі зафарбовуваних картин, уже шукає нове місце для свого магазину.

Також у Нищука є дана ще в квітні 2016 року обіцянка перевести в цифровий формат видання національного книжкового фонду. В липні 2017 року стало відомо, що загалом оцифрувати планується близько 1,2 мільйона книг та близько 11 мільйонів газет, причому швидкість оцифровки фахівці визначають на рівні приблизно в 400 тисяч газет на рік, тому найближчим часом відрапортувати про виконання цієї обіцянки голові Мінкульту не доведеться.

Що стосується провалених обіцянок міністра, то він не вклався в терміни зі створенням Українського фонду культури до кінця 2016 року: Рада ухвалила закон лише 23 березня 2017-го, а президент Петро Порошенко підписав його ближче до кінця квітня.

Нищук має намір у 2016 році створити Український фонд культуриСказано 24 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, Нищук не вклався у власний термін із законопроектом про кіно, який обіцяв внести до парламенту до 13 травня 2016 року. Згодом він пояснив, що закон завис у профільному комітеті ВР, який після розгляду мав подати законопроект.

До найважливіших із виконаних обіцянок Нищука ми можемо сміливо віднести запевнення міністра, що Євробачення-2017 відбудеться на високому рівні: самі бачили. І хоча виділені на конкурс гроші й не повернулися до скарбниці в повному обсязі (якби до кошторису витрат не включили 250 мільйонів витрат на підготовку доріг, то цілком можна було б говорити про доходи), приблизно 60 тисяч іноземців принесли бізнесу близько 360 мільйонів гривень, а співгромадяни – 130 мільйонів.

Крім того, Нищук впорався зі своєю обіцянкою створити в міністерстві нові департаменти, які візьмуться за розвиток креативних індустрій, інноваційні процеси та стратегічне планування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: