Підвищення тарифів ЖКГ: чого чекати українцям у новому опалювальному сезоні

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Ніхто не знає точно, якою буде ціна на газ. Однак у чинній постанові №187 чітко зафіксовано: ціна має піднятися на 19%.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи заяву прем’єр-міністра володимира Гройсмана про те, що підвищення тарифів цього року не буде.

«Якщо піднімається ціна на газ, як було заплановано в постанові уряду від березня цього року, піднімається ціна на все. Газ на 70% є складовою ціни на теплову енергію. Так, прем’єр наразі дуже переконливий, але, крім його слів, є документ, до речі, Кабімну, який говорить про те, що підвищення буде», – констатувала Бойко.

За її словами, в цій ситуації потрібно ухвалювати або якісь інші рішення щодо нової постанови, або вносити зміни до чинної.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Принаймні Міненерго має все-таки назвати ціну на газ, щоб «Нафтогаз» за цією ціною міг укласти договори з підприємствами теплопостачання. На сьогодні ці договори взагалі не укладені», – наголосила вона.

Як уточнила експерт, те, що «Нафтогаз» наразі не укладає договори з підприємствами теплопостачання, означає, що нормальна підготовка до опалювального сезону не відбувається.

«Нас запевняють у готовності, але не кажуть про зношені мережі системи, які потребують більш глобального ремонту, ніж те, що відбувається сьогодні, ще й в умовах відсутності живих коштів. Споживачам точно не варто очікувати кращих послуг за таких умов. Щодо самих тарифів, то в нашій країні на політичному рівні може бути ухвалене будь-яке рішення, але є документи, які говорять про підвищення», – проаналізувала ситуацію Тетяна Бойко.

Відзначимо, що переважна більшість експертного середовища єдина в думці щодо тарифів. Зокрема, є припущення, що до 1 жовтня цього року тарифи будуть відкориговані в бік підвищення.

Нагадаємо, ще взимку прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Раніше аналітики порталу з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: