Ліцензія для «Укрпошти»: чи зможе компанія поставляти газ та чи варто шукати підводні камені

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

В експертному колі неоднозначно поставилися до бажання «Укрпошти» займатися поставками газу. Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що в компанії можуть виникнути труднощі, оскільки це профільна галузь.

«Навряд чи це буде щось серйозне. Багато компаній, підприємств записують у своїй діяльності, що вони зобов’язуються займатися торгівлею, постачанням газу, але в реальності цього не роблять. Це професійна діяльність, якою займатися складно», – пояснив експерт у коментарі «Слову і Ділу».

Фахівець висловив сумнів у тому, що «Укрпошта» зможе вести таку діяльність.

«Незрозуміло взагалі, навіщо це їм. Якщо для збільшення доходу, то потрібно мати досить великі вільні кошти, щоб купувати газ, який на сьогодні є дуже дорогим товаром», – зазначив він.

Підвищення тарифів ЖКГ: чого чекати українцям у новому опалювальному сезоніЗ початком осені більш гостро постає тарифне питання. В уряді запевняють, що до опалювального сезону країна майже готова, й переконують, що підвищення тарифів не буде. Чи виправдана така впевненість, з’ясовували експерти.

Енергетик вважає не зовсім правильним це рішення, оскільки, на його переконання, кожна компанія має займатися своєю профільною діяльністю та не розпорошувати сили.

На думку експерта з енергетичних питань Сергія Дяченка, це не означає, що «Укрпошта» займатиметься транспортуванням.

«Немає ані відповідної системи, ані труби для транспортування газу. Ба більше, навряд чи з боку компанії це комерція та спосіб підзаробити. Поки що не видно тут якихось підводних каменів», – наголосив він.

За його словами, для вирішення своїх питань та забезпечення власних потреб це цілком прийнятне рішення.

«Річ у тім, що ще донедавна близько 80% трейдерів на ринку електроенергії, які працювали за нерегульованим тарифом, створювалися підприємствами для поставок собі електроенергії. Просто тримали свого трейдера. Це, ймовірно, саме така ситуація», – пояснив Сергій Дяченко.

Як відомо, Нацкомісія видала «Укрпошті» ліцензію на поставки газу. В компанії мають намір закупити 3,5 мільйони кубометрів природного газу.

Нагадаємо, ця компанія є монополістом поштового зв’язку України й підпорядкована Мінінфраструктури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: