Законопроект про реінтеграцію Донбасу: чи назвуть речі своїми іменами

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Понятійно хибна низка визначень, яка вже існує, постійно збільшується. Ми не називаємо речі своїми іменами, й у зв’язку з цим вирішити їх неможливо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи законопроект про реінтеграцію Донбасу, зокрема перейменування АТО на операцію з оборони та відсутність поняття «війна» в документі.

«Кінцевого варіанту законопроекту ще ніхто не бачив, тому про наслідки говорити зарано. Однак уже є певні нюанси. Назвавши агресію РФ, розв’язання війни Росією гібридною війною, вживаючи саме такий термін, ми не називаємо речі своїми іменами. Тоді потрібно згадати й гуманітарну агресію, були в нас і торгові війни», – констатував Бала.

Якщо будуть визначені поняття «Росія – агресор» та «оброна», то виникає питання, які дії чинить РФ, що потрібно оборонятися. Хіба не воєнні? Тоді потрібно хоча б запровадити термін «воєнні дії».

«У нас не хочуть вживати термін «війна», при цьому апелюючи до того, що таким чином ми спровокуємо війну», – продовжив експерт.

На його переконання, така ситуація виглядає суперечливою й навіть абсурдною.

«Якщо РФ агресор, то вона щось зробила щодо України. По-перше, окупувала Крим, а потім його анексувала. Так, це обійшлося без військових дій. Однак дії на Донбасі абсолютно підходять під визначення воєнних», – зазначив він.

Закон про реінтеграцію Донбасу: аргументи «за» і «проти» у Верховній РадіХто з депутатів обіцяв підтримати законопроект про реінтеграцію Донбасу, хто виступає проти та що з цього вийде – в огляді «Слова і Діла».

Політолог наголосив, що політики не хочуть називати події війною, тому придумали термін «гібридна війна», але якщо Росія – агресор, то значить, розв’язала воєнні дії проти України.

«Це мало би бути визначено. І вже логічно тоді вкладається термін «оборона». Тому що проти воєнних дій ведеться саме оборона», – додав він.

Експерт уточнив, що остаточні висновки можна буде робити, коли з’явиться кінцевий варіант законопроекту.

«Однак має бути прагнення давати визначення, які відповідають реальним подіям і речам», – резюмував Віталій Бала.

Нагадаємо, законопроект має закріпити на законодавчому рівні термін «Росія – агресор».

Як відомо, ще в березні цього року в НФ обіцяли вже найближчим часом представити законопроект про відновлення територіальної цілісності України.

Детальніше про законодавче закріплення статусу окупованих територій читайте в матеріалі «Закон про реінтеграцію Донбасу. Аргументи «за» і «проти» у Верховній Раді».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: