У НБУ повідомили, чи вилучатимуть копійки з обігу

Читать на русском
Незважаючи на знецінення гривні майже в 15 разів із моменту впровадждення національної грошової одиниці 2 вересня 1996 року, НБУ поки не планує вилучати з обігу 1 та 2 копійки, а питання впровадження 1000-гривневої купюри не коментує.

Незважаючи на знецінення гривні майже в 15 разів із 2 вересня 1996 року, НБУ поки не планує вилучати з обігу 1 та 2 копійки, а питання впровадження 1000-гривневої купюри не коментує.

Це випливає з відповіді НБУ на запит «Укрінформу» про плани регулятора щодо обігу наявних номіналів банкнот і монет, пише «Слово і Діло».

Новий голова Нацбанку: як наступнику Гонтаревої уникнути помилок попередниківПолітику Нацбанку під керівництвом Гонтаревої від початку одні гостро критикували, інші – виправдовували. На заміну Гонтаревій АП розглядає двох кандидатів. Та чи дійсно питання лише в персоналіях?

«Оптимізація номінального ряду банкнот залежить від багатьох факторів, таких як розмір грошових доходів населення, рівень споживчих цін, ступінь використання в обігу наявних номіналів банкнот і монет, рівень розвитку безготівкових розрахунків. Поки вищезгадані рішення не ухвалені», – відзначили в НБУ.

Водночас у НБУ запевнили, що робота над питаннями оптимізації номінального ряду банкнот здійснюється постійно. Регулятор уважно вивчає міжнародний досвід у цій сфері, потреби суспільства та економіки щодо достатності тих чи інших грошових знаків.

Зараз номінальний ряд грошових знаків України налічує 16 номіналів, із них дев'ять номіналів банкнот і сім номіналів монет.

На сьогодні в обігу в основному перебувають банкноти третього покоління – зразків 2003-2007 років. Робота над оновленням третього покоління номінального ряду банкнот зразка 2003-2007 років почалася ще в 2012-му в рамках Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013-2018 роки.

Раніше в НБУ повідомили, чи порушує виготовлення бікойнів українські закони.

Відзначимо також, що 1 вересня ПриватБанк запровадив обмеження на продаж валюти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: