Влада хоче повернути нас у Середньовіччя – соціолог

Читать на русском
Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова розкритикувала заклики скасувати солідарну пенсійну систему.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова розкритикувала заклики скасувати солідарну пенсійну систему.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на «Новое время».

«Всі ці розмови, мовляв,« давайте скасуємо солідарну пенсійну систему, вона своє віджила», це взагалі заклики до повернення в Середньовіччя. Що значить «віджила»? Люди працювали. Вони платили податки, внески до Пенсійного фонду, вони заробили собі на більш-менш забезпечену старість», - сказала Лібанова.

Михайло ПапієвНародний депутат України
Папієв запевнив, що «Опоблок» звернеться до КСУ, якщо парламент ухвалить пенсійну реформуСказано 28 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

За її словами, нинішнє покоління працюючих «за рахунок цих податків здобували освіту, їздило в піонерські табори, воно просто зобов'язане віддавати людям похилого віку борги».

«Саме в такому договорі поколінь і полягає сенс солідарної системи. А теза «нехай діти їх годують», по суті, передбачає повернення від громадських зв'язків до внутрішньородинних. Це абсолютно не відповідає світопорядку ХХI століття», - зазначила Лібанова.

Соціолог також висловилася категорично проти підвищення пенсійного віку, хоча свого часу була прихильницею його збільшення для жінок.

Як і чим завершиться пенсійна реформа для ГройсманаНавіщо прем’єр заявив про ризик знищення пенсійної реформи і які наслідки чекають на Гройсмана у випадку зриву – Слово і Діло поцікавилось у експертів.

«Але тоді це було виправдано - середня тривалість життя жінок після досягнення 55 років становила 26 років. Зараз після досягнення 60 років жінки в середньому мають всі шанси прожити ще 21 рік, а чоловіки - 16. У європейських країнах середня тривалість життя на пенсії складає 18-20 років для чоловіків і 20-25 років для жінок. Тому виникає закономірне питання: де та межа, до якої можна підвищувати пенсійний вік?»- зазначила Лібанова.

Раніше повідомлялося, у голови Пенсійного фонду з'явилася нова заступниця.

Нагадаємо також, що в Мінсоцполітики назвали розмір максимальної пенсії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: