МВФ, Гройсман і пенсії: що насправді змінить пенсійна реформа і що цікавить кредиторів

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Проблема в тому, що сама так звана пенсійна реформа, яку пропонує Кабмін Гройсмана, не є пенсійною реформою за суттю. Це зміна умов виходу на пенсію і умов нарахування пенсій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи проект пенсійної реформи Кабміну Гройсмана.

«Як такої реформи немає, тому що суть пенсійної реформи, яка потрібна країні зараз, – перехід від солідарної до трирівневої системи, де другий і третій рівні – накопичувальні, при тому один з них обов’язковий», - каже Новак.

Експерт наголосив, що цього якраз у реформі від Кабміну Гройсмана й немає.

«Тому навіть якщо реформа і зірветься, то нічого катастрофічного не відбудеться. По суті, вона й так не змінює однорівневу пенсійну солідарну систему», - підкреслив він.

За його словами, аргумент про скорочення дефіциту ПФ завдяки реформі виглядає безглуздо.

Проект пенсійної реформи: нововведення в нарахуванні трудового стажу«Слово і Діло» показало, як, відповідно до проекту пенсійної реформи, буде відбуватися нарахування пенсійного стажу українців.

«Дефіцит зможуть скоротити на 7-8 мільярдів гривень – при тому, що дефіцит ПФ сьогодні сягає 142 млрд грн. Хіба це показник? Натомість скорочувати дефіцит будуть за рахунок зміни умов виходу на пенсію і нарахування пенсій. Проблеми це не вирішує. В рамках існуючої солідарної системи ліквідувати дефіцит ПФ неможливо в принципі, враховуючи співвідношення працюючих і пенсіонерів близько один до одного», - міркує Андрій Новак.

Як уточнив економіст, МВФ схвалив пенсійну реформу від Кабміну Гройсмана якраз через ці цифри – 7-8 млрд грн, оскільки їм треба, аби з держбюджету України якомога менше витрачалося на покриття дефіциту ПФ.

«МВФ цікавить лише те, щоб держбюджет був збалансований і з меншим дефіцитом. Будь-які зміни, які зменшують дефіцит, вони будуть підтримувати. Але це не вирішує проблеми пенсійної системи як такої. Ніколи МВФ не вникає в конкретику. Вони вимагають одного – платоспроможності держбюджету. А як країна досягає цієї платоспроможності – справа уряду, їх це не хвилює», - проаналізував Андрій Новак.

Докладніше про пенсійні зміни івихід на пенсію читайте в матеріалі «Проект пенсійної реформи. Нововведення в нарахуванні трудового стажу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: