Проблемний ПФ і приховані джерела доплат: підводні камені пенсійної системи

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Пенсійна система України успадкована від Радянського Союзу і спрямована проти суспільства. У нас немає розуміння, що її треба змінити. Людина на свою пенсію має заробляти самостійно, в такий спосіб, як вона це розуміє, без допомоги Реви і компанії. Позиція: «Ми, держава, усе вам дамо й забезпечимо» – неприродна. Такого не буде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакету реформ» з питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, оцінюючи пенсійні зміни та заяву міністра соцполітики Андрія Реви, що пенсійна реформа приведе видатки Пенсійного фонду у відповідність до його доходів за рахунок збільшення власних надходжень ПФ.

«В першому читанні узгоджена не реформа, а піар-проект. Це тимчасові заходи. При цьому ще три роки тому уряд сам встановив оподаткування, а тепер сам його ніби скасовує. Це симулякри. Так само, як і власні надходження до Пенсійного фонду. Це – нонсенс, оскільки це гроші людей, а не ПФ. Чому керівництво міністерства не говорить правди? Приміром, троє громадян через роботодавців змушені виділяти частину того, що зароблено ними, до ПФ. І з них лише один доживе до пенсії. А пізніше міністр Рева думатиме, встановити коефіцієнт заміщення заробітної плати пенсією 0,35, чи 1, чи, може, 0,5», - міркує Щербина.

За його словами, позиція влади щодо ПФ і пенсійної реформи скидається на комуністичну брехню.

Спеціаліст нагадав, що дефіцит ПФ становить 140 млрд грн, а ще п’ять років – 60 млрд грн.

«Жодною мірою система не опирається дефіциту ПФ, а лише його створює. Ті рішення, які вигадали, не вирішують проблеми. Все почалося у 2003 році. Тоді мова йшла про підвищення і доплати до пенсії. Але приховували як тоді, так і зараз джерело цих доплат. А джерело – доходи людей, їхня праця. У когось треба відібрати більше, щоб віддати пенсіонерам. Питання – що робити тим, у кого відібрали?», - аналізує експерт РПР.

Спеціаліст наголосив, що ситуацію ускладнюють податки.

«Якщо все разом додати, то зобов’язань по зарплаті більше, аніж самої заплати. Така економіка згортається. За інфляцією настає девальвація. Тому сьогодні проблема не в дефіциті ПФ, бо це не дефіцит зріс, а змінився масштаб грошей. Проблема в тому, що принцип реформи у нас не змінено – солідарна система зберігається», - проаналізував Володимир Щербина.

Нагадаємо, міністр соцполітики Рева обіцяє, що найближчим часом пенсія не буде меншою за прожитковий мінімум.

Як відомо, уряд Гройсмана обіцяє ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду за 7-10 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: