Держава vs. громадяни: хто заробить на біткойнах

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

У 2017 році Україна посіла 166-е місце серед 180 країн у рейтингу економічних свобод. Враховуються всі критерії, які дозволяють громадянам, інвесторам ставати багатшими в конкретній країні. Це рівень податкового навантаження, свобода бізнесу, торгівлі, захист інвестицій, фіскальна свобода, гарантії прав власності, ступінь захисту від корупції тощо.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Криптовалюта не для всіх. Що заважає українцям ставати багатшими» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Один зі способів змінити ситуацію – розширити можливості українців для інвестування своїх заощаджень і створити інструменти для захисту власності. Саме цього хотіли мільйони людей, які виїхали на заробітки до Європи, створили там свій бізнес і намагаються вести якусь фінансову активність не в українській юрисдикції», – констатував Радчук.

Експерт зазначив, що пересічні українці намагаються зберегти гроші під матрацом або на депозитах в українських банках, а великий український бізнес давно отримав розширені можливості, щоб уникати сплати податків і примножувати свої статки.

Рівень «тінізації» української економіки коливається в межах 45-50% ВВП. У світі межа в 50% вважається критичною познчкою для нормального розвитку економіки.

Політолог вважає, що в зв'язку з цим стверджувати, що Україна є однією з найбідніших країн у світі, не варто.

«Потрібно просто знайти способи вивести економіку з «тіні». Декларуванням доходів проблему не вирішити. Потрібен упор на розширенні економічних свобод, фінансових інструментів для інвестування й можливостей для легалізації вже наявних благ», – наголосив фахівець.

Радчук нагадав, що починаючи з липня НБУ дозволив українцям легально інвестувати за кордон до 50 тисяч доларів на рік.

«Раніше для цього потрібен був офіційний дозвіл НБУ. Очевидно, тепер в українських банків з'являться конкуренти, які запропонують кращі умови інвестування. Негативним наслідком такого кроку може стати лише фінансова неграмотність українців», – припустив він.

«Валюта майбутнього»: чому популярний біткоін, чи варто інвестувати і чи зростатиме курсКандидат економічних наук розповів, чому в Україні набирає популярності біткоін і чи варто інвестувати в криптовалюту.

Експерт додав, що Нацбанк істотно послабив валютні обмеження, що також має позитивний вплив.

На його переконання, негативним фактором є те, що в Україні фактично відсутнє інвестування у фондові біржі та цінні папери.

«Падіння економіки, війна та відсутність інвесторів лише поглибили цей тренд. Щоправда, й раніше український фондовий ринок використовувався різними гравцями радше як ще одна схема для ухилення від сплати податків або операцій із торгівлі так званим «сміттям», – аргументував Радчук.

При цьому, наполіг він, розширенню інвестиційних можливостей заважає низька фінансова грамотність громадян.

Тим часом, зауважив фахівець, популярності набуває криптовалюта.

«Привабливість у тому, що здійснювати фінансові операції можна без участі держави та з мінімумом корупційних ризиків. Мережа, завдяки якій існує блокчейн, не має єдиного центрального сервера, працює без будь-яких центральних органів влади, а життєдіяльність забезпечується самими ж користувачами. Але тим, хто хоче заробити на криптовалюті в Україні, слід пам'ятати, що випуск та обіг на території України інших грошових одиниць, окрім гривні, а також використання грошових сурогатів як засобу платежу заборонені законом», – нагадав політолог.

Експерт припустиа, що довести провину «майнерів» буде вкрай складно.

«НБУ не може ані оцінювати криптовалюти, іні регулювати їх обіг, а за фактом вони взагалі не перебувають в обігу. Крім того, створені біткойни не використовувалися «майнерами» як засоби платежів, а значить, не могли стати заміною для національної валюти», – пояснив він.

Резюмуючи, фахівець спрогнозував, що держава все одно намагатиметься на законодавчому рівні врегулювати обіг і видобуток криптовалюти в Україні.

Докладніше – в матеріалі «Криптовалюта не для всіх. Що заважає українцям ставати багатшими».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: