«Валюта майбутнього»: чому популярний біткоін, чи варто інвестувати і чи зростатиме курс

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Є сім ознак грошей і п'ять функцій. Якщо шукати відповіді на запитання, яку функцію грошей криптовалюта виконує краще, ніж гроші, - то, безумовно, важливо те, що біткоіни практично неможливо підробити, виходячи з технології blockchain.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи останні дані, згідно з якими, станом на 13 серпня криптовалюта біткоіни встановила новий рекорд вартості, перевищивши $4000.

Популярність криптовалюти і фінансові піраміди

«Будь-які сучасні гроші - це запис. Якраз неможливість підробки дає ту надійність і стабільність, яку люди вже розуміють. Крім того, важлива ознака грошей - визнання, популярність. Біткоін сьогодні отримав найширшу популярність, незважаючи на те, що за технологічними можливостями, тобто за швидкістю операцій, це не найбільш технологічна валюта», - говорить Невмержицький.

За словами фахівця, біткоін не має нічого спільного з фінансовими пірамідами.

Біткоіни нікому не належать. Ніхто не несе жодних зобов'язань. Організаторів немає, і ніхто не може впливати на валюту. Ціна визначається виключно тим, скільки людей залучено в купівлю-продаж даних одиниць і записів.

«У фінансових пірамідах завжди є ініціатор, і це завжди централізована система. Акції випускаються якоюсь особою, організацією. Емісія не безконтрольна. Біткоінів неможливо випустити більше, ніж передбачає математичний алгоритм. Це теж особливість даної валюти», - розповідає економіст.

Попит на бітоін

Фахівець не виключив, що люди продовжуватимуть інвестувати в криптовалюту.

«Якщо щось швидко зростає і є попит - зростання ще швидше. Це якщо говорити про акції, фондові ринки. Якщо підприємство успішне на ринку, його акції потенційно зростають ще швидше, ніж це підприємство може забезпечити своїм інвесторам прибутковість. Це один із законів фондового ринку. У випадку з біткоінами - ціна залежить від кількості людей, які хочуть інвестувати», - пояснює експерт.

Капіталізація в біткоіни вже перевищує 60 мільярдів доларів. Потенційно біткоін може рости і далі. Тож не дивно, якщо протягом року курс збільшиться удвічі і сягне $8000.

«Курс залежить від кількості людей, які хочуть інвестувати. Ймовірно, що курс буде рости, і досить великими темпами», - уточнив він.

Експерт додав, що у випадку з фондовими ринками, акціями інвестор певним чином керує ціною.

«Якщо говорити про гроші, валюту, то ціла фінансова система сприяє стабільності. Це завдання держави – забезпечити відсутність стрибків. В цьому сенсі біткоіни неспівставні з грошима. Євро контролюється ЄС і всіма центральними банками, які залучені в систему його випуску. Долар контролюється резервною системою, політикою США. У ситуації з біткоінами імовірність різких стрибків дуже висока», - пояснює економіст.

Все, що потрібно знати про біткоіни«Слово і Діло» вирішило скласти інфографіку про біткоіни, розібравшись що це таке і як отримати цю валюту.

Він нагадав, що у травні курс біткоіна був близько $3000, після чого обвалився до $2000 - що є дуже високим коливанням для валюти.

Коливання курсу - особливості ринку

За його словами, коливання курсу не виключені.

«Це особливість криптовалюти, але коливання вже навряд чи обудуть нижче за $3000. Є ще одна особливість. Навіть з чиєїсь доброї чи злої волі, навіть дуже багатих людей практично неможливо серйозно впливати на валюту. Наприклад, можна впливати на курси цілих держав, домовляючись з урядом. Однак на біткоіни таким чином впливати неможливо. Домовлятися просто ні з ким», - аналізує експерт.

Економіст уточнив, що в цьому одна з особливостей цього ринку.

Як вважає він, зіграло свою роль і те, що криптовалюта біткоіни розділилася.

«Були певні суперечки про те як відбуваються операції, і з інших питань. В результаті стався хардфорк - поділ криптовалюти на дві частини, з'явилося дві криптовалюти - Bitcoin і Bitcoin Cash», - проаналізував Євген Невмержицький.

Детальніше про те, що таке біткоін і як на цьому заробити, аналітики порталу розповіли в матеріалі «Все, що потрібно знати про біткоіни».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: