Повернення Донбасу: що змінить статус «РФ – агресор»

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Безумовно, позитив у тому, що законодавчо закріплять поняття «Росія – агресор», але по-перше, як Росію не назви, все одно нічого не зміниться, а по-друге, до реінтеграції Донбасу це не має жодного стосунку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи заяву про те, щозакон про реінтеграцію Донбасу готовий на 99,9% та вперше закріпить на законодавчому рівні поняття «Росія – агресор».

«Законом ще ніхто в світі свої території не повернув. Повертають території або шляхом перемовин, або шляхом військових дій – силового звільнення», – наголосив Вовк.

Експерт прогнозує, що РФ може вжити заходів у відповідь.

«Реакція може бути різною. Навряд чи Росія розцінить це як оголошення війни, але однозначно почне вживати заходів з приводу того, що Україна – агресор, вбиває своїх людей на своїй території. Посилюватиметься ідея про громадянську війну. Це Україні важливо враховувати вже зараз», – уточнив він.

Агресивність відповіді Росії може бути досить сильною. Можуть виникнути проблеми в наших громадян, що працюють там.

«Питання визнання РФ агресором, повернення цих територій, подальший стратегічний план – комплексна програма. Це не питання одного закону. Закон нічого не дасть і не змінить. Про те, що Донбас окупований, відомо всім. Є лінія розмежування, яка виписана в різних документах, в тому числі на рівні ООН та ОБСЄ», – додав Вовк.

фахівець зазначив, що території не можуть звільнятися законами.

«Якщо вирішили писати інший закон, то не потрібно принаймні його називати тим самим іменем, яке просто надає іміджеві переваги. Закон може зафіксувати якісь речі. Для того, щоб звільнити Донбас, потрібен або переговорний процес, або військові дії, проведення воєнізованої операції», – проаналізував Василь Вовк.

Нагадаємо, ще в березні цього року в НФ обіцяли вже найближчим часом представити законопроект про відновлення територіальної цілісності України.

Своєю чергою, президент Петро Порошенко запевнив, що Україна не змінить лінії державного кордону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: