Українському політв'язню примусово надали громадянство РФ

Читать на русском
Українцеві Олексію Чирнію, засудженому в Росії до 7 років в'язниці, РФ примусово надала російське громадянство.

Українцеві Олексію Чирнію, засудженому в Росії до 7 років в'язниці, РФ примусово надала російське громадянство.

Про це повідомив адвокат Чирнія Ілля Новіков на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Я був у нього в понеділок, 24 липня. Перед тим, як вивести Олексія до мене, особісти дали йому прочитати повідомлення про те, що оскільки його заяву про відмову приймати російське громадянство, яку він подавав у Бахчисараї 18 квітня 2014 року, не знайшли, він тепер за законом про анексію Криму вважатиметься росіянином», – пише Новіков.

Адвокат нагадав, що так уже робили із Сенцовим та Кольченком.

«І жодних українських консулів до нього більше не пускатимуть. І розпочата процедура передачі для відбування решти покарання на батьківщину згорнута. В Росії Чирній відсидів уже майже половину терміну», – зазначає захисник.

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

За його словами, 26 липня Чирнія перевели із загального режиму на ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу), тобто на тюремний режим утримання.

«До Батайської колонії його привезли 6 жовтня минулого року, й відтоді 4 рази саджали до ШІЗО під різними приводами. Начальству колонії не подобалося, що він відмовляється працювати. У червні йому зробили подвійний рапорт про порушення й оформили переведення на тюремний режим», – зазначає Новіков.

Як відомо, кримчанин Олексій Чирній є фігурантом «справи Олега Сенцова». Чирнія затримали російські силовики в травні 2014 року, після окупації Криму Росією, й звинуватили, зокрема, в спробі підірвати пам'ятник Леніну в Сімферополі. До нього дев'ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосовували тортури. Як заявляв Новіков, українець обмовив себе та інших учасників справи під час слідства й пішов на угоду зі слідством саме через тортури.

Також зазначимо, що одного з фігурантів так званої «справи українських диверсантів» Олексія Стогнія підконтрольний Кремлю кримський суд засудив до трьох з половиною років позбавлення волі.

Тим часом ще один український політв'язень, кримчанин Олександр Кольченко, якого також утримують у російській в'язниці, домагається зустрічі з українським консулом, незважаючи на відмови російської сторони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: