Адресна допомога на оплату комунальних послуг: субсидії замінили дотації лише для 40% населення

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Субсидії встановлюються на рік, а згодом – перезатверджуються. Тим більше є розподіл – літні субсидії та на опалювальний сезон. Показник збільшення кількості запитів – це радше оновлення тих субсидій, що були раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи ситуацію із субсидіями в Україні та дані звіту НБУ про те, що кількість запитів на субсидії за три місяці збільшилася в 6 разів.

«Звичайно, держава зацікавлена в тому, щоб українці отримували менше субсидій. Крім того, це проблема, коли громадяни отримують субсидії, але при цьому не платять за комунальні послуги. В загальній ситуації, коли в нас заборгованість населення за комунальні послуги близько 25 мільярдів, держава має якось впливати на це», – зазначив Павлюк.

За його словами, така ситуація є в багатьох країнах, і в разі наявності заборгованості субсидії просто припиняють нараховувати.

Оновлена програма житлових субсидій: що змінилося?З 1 травня в Україні почала працювати оновлена програма житлових субсидій: «Слово і Діло» розібралося, які зміни чекають українців.

«Нинішні адресні субсидії замінили секторні дотації, які отримували 100% населення України через дотовану ціну на газ, воду, електроенергію. Зараз, якщо субсидіантами є близько 40% населення, то це означає, що 60% населення такі дотації не отримують. Просто потрібно називати речі своїми іменами. Раніше субсидії ми називали дотаціями, робили вигляд, що все нормально, й надавали їх майже 100% населення через постачальників, а зараз ми утримуємо 40% населення», – пояснив Павлюк.

При цьому експерт уточнив, що Україна, будучи найбіднішою країною Європи, дотувала «Нафтогаз» у 2014 році, наприклад, на 114 мільярдів гривень у різній формі.

«Якщо перевести на валютний курс того часу, це близько 8 мільярдів євро на рік. Зараз усі субсидії разом складають близько 2 мільярдів», – резюмував Святослав Павлюк.

Які зміни чекають на отримувачів субсидій після нововведень, «Слово і Діло» з’ясувало в матеріалі «Оновлена програма житлових субсидій. Що змінилося?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: